Swelife delar ut nya miljoner
Innovationsprogrammet Swelife satsar 38 miljoner kronor på cell- och genterapi och digitalisering inom individualiserad medicin.
Två projekt hos Swelife tilldelas pengar för att öka Sveriges konkurrenskraft inom två områden med stor betydelse för framtidens hälso- och sjukvård: cell- och genterapi respektive hantering av patientdata för individanpassad vård.
Projektet för individualiserad medicin kallas Sweper. En sjukvård skräddarsydd för individen bygger på att vården har en väl fungerande informationshantering av patientdata.
– Vi ser att massan av patientdata växer lavinartat men såväl sjukvårdens som de regulatoriska myndigheternas arbete ligger efter. I det här projektet ska vården, näringslivet och akademin gemensamt analysera vad som måste göras för att svensk hälsodata ska bli det stöd som krävs för att dra maximal nytta av potentialen inom personalised medicine, säger Beatrice Melin, professor vid Umeå universitet, styrelseledamot i Swelife och projektledare för arbetet.
Sweper kommer att ha inriktning mot onkologi, där den individualiserade medicinen kommit längst. Man kommer att göra en öppen utlysning för samverkansprojekt med aktörer från hälso- och sjukvården, industrin och akademin. Vinnovas stöd till Sweper har två delar: Fyra miljoner kronor det första året och möjlighet till ytterligare 20 miljoner kronor fram till och med 2020.
Läkemedel och behandlingar som baseras på cell- och genterapi anses stå inför ett internationellt genombrott inom medicinsk forskning och utveckling.
– Swelifes satsning är ett viktigt steg till att utveckla Sverige till att bli en världsledande aktör inom cell- och genterapi. Som innovationsprogram kan vi bidra med att stötta industrin i tidig utveckling av bland annat processer, affärsutveckling och regulatoriska frågor, säger Örjan Norberg, styrelseledamot i Swelife och den som hittills arbetat med att planera Swelifes insats.
Vinnovas stöd till cell- och genterapi har två delar: en miljon kronor det första året och möjlighet till ytterligare 13 miljoner kronor fram till och med 2020.