23948sdkhjf

Dags att väga in miljöaspekter, TLV

Kan vi fortsätta fokusera på prispress på läkemedel utan att ta hänsyn till miljön, undrar Cecilia Lunell, Narva.

Att läkemedel orsakar miljöproblem är inget nytt. Under hösten kom ytterligare larm när Dagens Nyheter rapporterade om fabriker i Indien som producerar antibiotika. I området kring fabrikerna hade antibiotika trängt ned i marken till grundvattnet. Även efter att vattnet renats var halten av antibiotika väldigt hög, i praktiken innebär det att människorna i närområdena ständigt behandlas med en hög dos antibiotika. Utsläppen driver på utvecklingen av resistenta bakterier. Här har industrin ansvaret, men kraven måste komma från beställare och myndigheter.

Det finns andra negativa

effekter av utsläpp av läkemedel i miljön. Ämnen som påverkar de hormonella systemen kan orsaka allvarlig skada på organismer, populationer och ekosystem. Könsförändringar hos fisk, reproduktionsstörningar hos grodor och fåglar som dör av njursvikt är några exempel.

Svenska myndigheter tar i dag ingen hänsyn till miljöaspekter när de fattar beslut om godkännande av läkemedel samt dess pris. Det gäller till exempel Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, och de beslut som fattas inom ramen för systemet med periodens vara, PV. Periodens varor kallas de generiskt utbytbara läkemedel som har lägst pris inom sina respektive utbytesgrupper under den aktuella prisperioden och som apoteken ska erbjuda sina kunder. Varannan förpackning som såldes på apotek under 2015 var med i PV-systemet. Detta system är ett av de mest effektiva i Europa när det gäller att pressa priserna, Sverige tillhör de tre länder med lägst priser på läkemedel där det finns generisk konkurrens. TLV:s siffror visar att europeiska länder i snitt betalar 2,6 miljarder kronor mer för precis samma läkemedel. Utan systemet med generisk konkurrens skulle läkemedelskostnaderna i Sverige öka med cirka åtta miljarder kronor per år. Det sparas alltså miljardbelopp på att köpa de billigaste läkemedlen. Det frigör resurser för andra delar av vården, exempelvis att fler patienter kan behandlas. Men frågan är om det är hållbart i längden med ett sådant ensidigt fokus på pris?

Redan 2013 tittade Läkemedels- och apoteksutredningen på möjligheterna för TLV att ställa miljökrav. Utredningen föreslog att TLV skulle ges i uppdrag att se över hur en försöksverksamhet med en miljöpremie för en begränsad del av utbytessystemet skulle kunna genomföras. Men TLV:s förfarande har inte ändrats sen dess. Det är fortfarande enbart priset som avgör vilken produkt som blir periodens vara, men det borde vara möjligt att väga in även andra typer av aspekter.

När det gäller vilka miljökrav som ska ställas på produktionen av läkemedel behöver Sverige arbeta mer aktivt i EU för att påverka andra medlemsstater, kommissionen och EU-parlamentet i dessa frågor. På hemmaplan kan mer göras. Statens och landstingens läkemedelsbudgetar är redan ansträngda. Men om vi inte tar kostnaden för mer miljövänliga läkemedel i dag kan vi i framtiden brottas med andra, betydligt kostsammare, problem i spåren av bland annat miljöpåverkan och spridning av multiresistenta bakterier. Har vi verkligen råd med det? Med tanke på konsekvenserna, kan miljökrav på tillverkningen vara en relativt enkel och billig åtgärd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125