23948sdkhjf

Ny teknik kan skona miljön från läkemedelsrester

Utsläpp av läkemedelsrester kan medföra negativ inverkan på miljön. Nya kolfilter och ozonbehandling på reningsverken kan minska problemen, enligt Naturvårdsverket.

Studier visar att livet i sjöar och åar skadas av utsläpp som innehåller rester från läkemedel. Fiskar och groddjur påverkas bland annat av hormoner i p-piller. Exempelvis utter skadas i sin tur av de läkemedelsrester som fisken fått i sig. Flera typer av de ämnen som utsläppen innehåller är inte heller nedbrytbara av naturen och de kan bidra till att resistenta bakterier utvecklas.

Naturvårdsverket har

på uppdrag av regeringen undersökt möjligheterna att vara snällare mot miljön. Linda Gårdstam, chef för Hållbarhetsenheten på Naturvårdsverket, förklarar i en artikel på Naturvårdsverkets hemsida att det inte finns studier som visar att utsläppen leder till direkta hälsorisker, då halterna av läkemedel är relativt låga. Dock bör rening av avloppsvatten prioriteras för att undvika långsiktiga effekter.

– Tekniken finns och kostnaden för det är rimlig, tycker vi, sa Linda Gårdstam i en intervju med Sveriges radio.

Effektivare teknik i reningsverken skulle kunna stoppa läkemedelsutsläppen. Ozonbehandling eller kolfilter är några alternativ. Enligt Naturvårdsverket är det nödvändigt att bygga om flera svenska reningsverk då den här tekniken saknas. En sådan ombyggnad av de största reningsverken skulle innebära en merkostnad på ungefär 600 miljoner per år, enligt Naturvårdsverkets uppskattningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11