Sverige lyckas med barnvaccinationer
Den allmänna bilden kan lätt bli att vaccinationsprogrammet är i kris. Men en rapport visar att 96 procent av barnen är fullvaccinerade.
Under en tid har olika larm om rädsla för vaccination spridits i svenska medier. Bakgrunden är att vissa grupper av föräldrar anammat en vaccinationsskeptisk inställning, vilket i längden riskerar att skapa lokala epidemier och som kan skapa risker för barn som av andra skäl inte kan vaccineras.
Nu släpper Folkhälsomyndigheten
– Det är mycket glädjande att vi har så goda förutsättningar i Sverige att hindra smittspridning av en rad allvarliga sjukdomar, säger Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Ett vanligt skäl för föräldrar att oroa sig för vaccinationer är eventuella biverkningar, något som kommit ännu mer i fokus efter att barn som vaccinerat sig mot svininfluensa utvecklat narkolepsi. Men årsrapporten visar att vaccinerna i barnvaccinprogrammet är säkra, sedan Läkemedelsverket följt upp alla inrapporterade biverkningar under 2016.
– Det finns inget oroande i biverkningsrapporteringen. De vanligaste inrapporterade biverkningarna var feber samt svullnad och smärta på injektionsstället, säger Charlotta Bergquist, vaccinationssamordnare på Läkemedelsverket.
Av inrapporterade sjukdomsfall återfinns inga smittade av röda hund eller Hib, och bara enstaka fall av mässling, stelkramp och difteri. Däremot ökade antalet fall av kikhosta och återgick till 2014 års relativt höga nivå.
Läs också:
OK för vaccin mot rotavirus
Folkhälsomyndigheten gör tummen upp för att Sverige inför allmän vaccination mot rotavirusinfektion.