23948sdkhjf

Använd de behandlingar som finns

Om vi ska hänga med på utvecklingståget måste vi börja använda de nya behandlingar som finns, skriver Anders Blanck, vd för Lif.

Resultat från utveckling och innovation är inte en process som tickar på i jämn och förutsägbar lunk. De avgörande stegen sker i stället i stora och ofta överraskande kliv. Plötsligt är verkligheten förändrad och de som inte hängde med är snabbt hopplöst efter.

Exemplen på sådana frånåkningar är många och dramatiska. Tänk svenska skrivmaskinsfabriken Facit som missade datorrevolutionen och gick från stor och stark arbetsgivare till att ha försvunnit spårlöst på bara ett decennium – och många andra liknande skrämselhistorier.

Svårigheterna att verkligen se de stora förändringar som sker – ibland i det fördolda – är ett känt problem, men det innebär inte att lärdomar hur man bör agera alltid är lätta att applicera. Man måste ha seriös spaning på utvecklingen och ha kraft att vidta nödvändiga åtgärder. Det här låter enkelt men är egentligen rätt svårt.

Utvecklingen inom cancermedicin tar nu just jättekliv. Mer än 800 läkemedel och vacciner är under utveckling världen över inom cancerområdet, och många nya läkemedel finns redan idag att tillgå. Forskningsgenombrotten innebär att det är inom räckhåll att cancer blir en kronisk sjukdom, som man kan leva länge med – och ha god livskvalitet.

Hittills har svensk cancervård haft goda resultat. För att ha goda resultat även i fortsättningen måste cancervården nu förändras och behandla spridd cancer med de nya läkemedlen. Vi måste lyckas med att ställa om från gårdagens till morgondagens cancervård. Fungerar detta väl – och Sverige blir ett kunskapscentrum för nya cancerläkemedel – så kommer det att vara en hävstång som kan stärka Sverige som life science-nation och hålla oss i den världsklass som våra politiker har satt som mål.

För att vi ska lyckas så måste de läkemedel som nu tas fram användas på ett effektivt sätt. Men tyvärr introduceras inte nya cancerläkemedel i Sverige på ett sätt som är medicinskt önskvärt. Alltför många patienter får vänta alldeles för länge på behandling. Förutom den direkta effekten för dessa patienter, så innebär fördröjningen att innovationscykeln inte snurrar som den ska: Ska Sverige ligga i framkant och bli ett kunskapscentrum, och kanske också kunna attrahera flera kliniska läkemedelsprövningar så måste vi också ligga i framkant i användningen av de nya läkemedlen. Utan användning genereras ingen data kring hur de nya behandlingarna verkligen fungerar i klinisk vardag och då skapas heller inte någon ny kunskap här i landet. Det bidrar inte till världsklass i något avseende.

Innovationsspiralen är obönhörlig – antingen skruvas den uppåt, eller så dalar den nedåt. Status quo existerar inte. Bara med en positiv innovationsspiral så kan vi nå målen om en vård i världsklass och Sverige som en stark och konkurrenskraftig life science-nation. Det går inte att missa cancertåget och lyckas nå de målen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093