23948sdkhjf

Nu får de testa cancerläkemedel på barn

Barncancervården på Sahlgrenska har godkänts som kliniskt prövningscentrum för att utvärdera läkemedel på barn.

Cancerläkemedel specifikt utvecklade för barn är få och i många fall behandlas istället barn med vuxenmediciner i lägre dos. Men nu har barncancervården inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit ett stort kliv i rätt riktning, när man godkänts som kliniskt prövningscentrum för att utvärdera läkemedel på barn.

– Detta är en stor framgång för barncancervården i Sverige, säger Karin Mellgren, sektionschef på barnmedicin på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Det innebär att vi nu kan öppna läkemedelsstudier för nya läkemedel inom barncancerområdet. Vi kan erbjuda inte bara våra egna patienter tillgång till nya läkemedel i de fall de konventionella läkemedlen inte räcker till, utan också ta emot patienter från övriga Sverige och Norden för denna typ av studier.

Bristen på barncancerläkemedel beror delvis på att det varit svårt att testa nya läkemedel på barn med cancer. En anledning är att läkemedelsutveckling är dyrt, och eftersom det finns relativt få barncancerpatienter har inte läkemedelsbolagen sett det som tillräckligt lönsamt att ta fram särskilda cancerläkemedel för barn, utan istället satsat på läkemedelsstudier för vuxna.

Den internationella organisationen ITCC, Innovative Therapies for Children with Cancer, är en organisation som verkar för att förenkla samarbetet över gränserna. ITCC har skapat ett nätverk av kliniker för att underlätta kliniska studier på barn och dit kan läkemedelsföretagen vända sig för att få namn på godkända prövningscenter. Nu har barncancervården på Sahlgrenska universitetssjukhuset fått den ackreditering som behövs för att få verka som kliniska prövningscenter genom ITCC. Tidigare är enheten HOPE, Hematologisk Onkologisk Prövningsenhet, på Astrid Lindgrens barnsjukus godkänd av organisationen och förhoppningen är att samarbetet mellan de två barncancerklinikerna nu ska öka.

– Vi arbetar idag med flera andra barncancerkliniker runt om i Sverige och samarbetet kommer, som vi ser det, fördjupas över tid. Vi arbetar sen flera år för att samordna barncancervården i så stor utsträckning som möjligt så att vi kan erbjuda alla barn den specialiserade vård de behöver. Att vi nu kan utföra kliniska studier på barn kan på sikt innebära en konkurrensfaktor för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, avslutar Karin Mellgren.

Foto: Marie Ullnert, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078