Uppsala inför ny behandling mot cancer
En nål förs in i njurtumören via huden. Sedan fryses den ner till minus 40 grader, vilket dödar cancercellerna. Patienten ligger i en datortomograf och på röntgenbilderna kan läkarna följa processen som skapar en isklump runt den vävnad som ska tas bort. Den här behandlingen har fördelen att den lämpar sig för mindre tumörer som sitter på svåråtkomliga ställen och att den kan användas på äldre patienter med större tumörer som inte klarar vanlig operation.
– Frysbehandling är det största genombrottet för behandling av njurtumörer sedan värmeablation introducerades som alternativ för cirka tio år sedan. Målgruppen är främst patienter med små tumörer som ligger så illa till att man inte kan värmebehandla. En annan fördel är precisionen så att njuren i övrigt inte skadas, säger Einar Brekkan, överläkare i urologi på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.
De senaste tio åren har 400 patienter behandlats med värmeablation i Uppsala. Nu görs ungefär 100 sådana operationer om året. Akademiska räknar med att 30 procent kan ersättas av frysning, eller kryobehandling som den också kallas, framförallt på mindre tumörer.
– Närmare 60 procent av alla njurtumörer som diagnosticeras idag är relativt små. De upptäcks allt oftare tidigt, som bifynd i samband med röntgenundersökningar som innefattar njurarna, förklarar Einar Brekkan.