Ingen effekt av akupunktur
Behandling med akupunktur har ingen effekt på ofrivillig barnlöshet som beror på polycystiskt ovariesyndrom, PCOS. Den mest effektiva behandlingen vid PCOS är läkemedelsbehandling med klomifen. Det visar en forskningsstudie gjord i ett internationellt samarbete vid Heilongjiang University of Chinese Medicine, Kina, där Karolinska Institutet deltagit. Studien publiceras nu i JAMA.
Kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom har höga nivåer av manligt könshormon i blodet och därmed oregelbundna ägglossningar, vilket gör att de kan ha svårt att bli gravida. Tidigare studier har visat att akupunkturbehandling sänker höga nivåer av manligt könshormon och ger mer regelbundna ägglossningar.
Studien som nu genomförts av det internationella teamet har undersökt om akupunkturbehandling även ökar antalet graviditeter och antalet födda barn hos kvinnor med PCOS som försöker bli gravida. Studien genomfördes vid Heilongjiang University of Chinese Medicine av ett team med forskare från Kina, USA, Hongkong och Sverige under 2012–2015. Totalt var 27 sjukhus involverade. Syftet var att studera om akupunktur kan användas som ett alternativ eller ett tillägg till klomifenstimulering, en läkemedelsbehandling som är effektiv men som ger biverkningar.
1 000 kvinnor delades in i fyra grupper. Två grupper fick aktiv akupunkturbehandling i kombination med antingen klomifenstimulering eller placebo och två grupper fick en kontrollbehandling där akupunkturnålarna var färre och placerades ytligt utan att stimulera, också i kombination med antingen klomifenstimulering eller placebo.
Resultatet visar att akupunktur inte är en effektiv infertilitetsbehandling för kvinnor med PCOS som försöker bli gravida. Akupunktur påverkade inte heller effekten av klomifenstimulering.
– Detta är viktig information eftersom många kvinnor vill använda akupunktur för att bli gravida. Om man har PCOS och vill bli gravid är läkemedelsbehandling mest effektivt. Men för kvinnor som inte vill bli gravida just nu, men har oregelbunden ägglossning och andra symtom som är kopplade till höga nivåer av manligt könshormon, kan akupunktur användas för att lindra symtom då metoden har få negativa biverkningar, säger Elisabet Stener-Victorin, docent och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet, och tidigare gästprofessor vid Heilongjiang University of Chinese Medicine.