Klinisk diabetesforskning prisas
Diabetesforskare Marcus Lind vid Göteborgs universitet får Svenska Läkaresällskapets Jubileumspris på 150 000 kronor, för banbrytande kliniska prövningar inom typ 1- och typ 2-diabetes i syfte att förbättra behandlingarna för dessa sjukdomar. Han har utfört nationella och internationella epidemiologiska studier i världsklass för att bättre förstå prognosen vid typ 1- och typ 2-diabetes och hur sjukdomarna bör behandlas för att minska risken för organskador och uppnå normal livslängd.
– Jag är oerhört glad och känner mig mycket hedrad att få ta emot detta fina pris. Det känns mycket unikt då det går till en pristagare inom hela det medicinska området och det finns så många discipliner. Jag känner mig oerhört stimulerad för framtida forskningsprojekt. Priset är mycket anrikt med dess långa tradition ända sedan 1800-talet. Jag hoppas det kommer ge spin-off-effekter inom diabetesvården och diabetesforskningen, säger Marcus Lind i en kommentar.
Marcus Lind har med sin forskning bidragit till kunskap och utveckling av så kallad kontinuerlig blodsocker-mätning, en subkutan sensor som många patienter med typ 1-diabetes idag använder för behandling av sin sjukdom. Bland annat genom förde han en stor studie av effekterna vid kontinuerlig blodsockermätning vid Sahlgrenska akademin. En studie som visade på tydliga positiva effekter som klart lägre blodsockernivå över tid och högre välbefinnande.
Inom typ 2-diabetes har Marcus Lind utfört studier inom bland annat inkretinbaserad behandling. Han var till exempel den förste att i en placebo-kontrollerad studie visa att patienter med svårbehandlad typ 2-diabetes, som behöver flera insulininjektioner per dag, har nytta av denna behandling.
Marcus Linds studier har under de senaste åren publicerats i ledande kliniska vetenskapliga tidskrifter som New England Journal of Medicine, Lancet, Journal of American Medical Association, JAMA, och British Medical Journal, BMJ.