23948sdkhjf

Konsensus i Almedalen

Samverkan, patienten i centrum, digitalisering och AI var några av årets stora samtalsämnen i Almedalen. Däremot tycktes frågan om vinster i välfärden ha försvunnit från agendan.

När Roche, numera traditionsenligt, arrangerade sitt seminarium för att sammanfatta vårdfrågornas plats i Almedalen, blev det fullt i lokalen. På scen bjöds i tur och ordning Anders Lönnberg, Anna Starbrink och Anders Ekholm upp för att presentera sina spaningar, handfast ledda av konferencieren Lennart Persson.

Upp emot 450 evenemang lär ha handlat om vårdfrågor och life science under årets Almedalsvecka. Anders Lönnberg, regeringens samordnare för life science, tyckte sig se att alla pratat om samverkan i olika former. Personligen tyckte han att det börjar hända saker, till exempel genom att universiteten inte längre försöker konkurrera med varandra i samma grad, utan försöker hitta samarbeten istället.

– Jag ser också att relationen mellan vård, industri och akademi blir allt bättre. Dessutom börjar ju digitaliseringen, som alla pratat om länge, ge lyckade exempel på vad som görs.

– Men alla pratar om patienten i centrum, fast oftast är det i praktiken fortfarande själva vårdapparaten som står där, fortsatte Anders Lönnberg.

Anna Starbrink från Liberalerna, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, såg konsensus som det mest utmärkande för årets Almedalsvecka. Något hon själv delvis beklagade eftersom hon gillar när det blir lite konfliktytor.

– De ämnen som vi springer efter i år är digitaliseringen och primärvården, att våra patienter ska ta sig till rätt vårdinstans och sedan slussas vidare, sade hon och beskrev Anna Nergårdh, regeringens utredare av primärvården, som årets heta ”it-girl” i vårdfrågan.

– Och som vanligt är det många fruktsamma möten som samtal vid sidan av de stora evenemangen här, sade hon.

Bland en aktiv åhörarskara tycktes frågorna om vårdens organisering stå högt i kurs och här kunde man i alla fall se en viss oenighet mellan publik och paneldeltagare.

Anders Ekholm, vice vd för Institutet för framtidsstudier, konstaterade något krasst att våra dryga 20 landsting har valt en rad olika sätt att organisera sig, men att deras problem trots detta fortfarande är väldigt lika. Han tyckte sig i övrigt kunna se mer prat om artificiell intelligens och fler smarta medicintekniska prylar än tidigare.

– Jag tror inte att vi ska förvänta oss att ojämlikheten kommer att minska i vården. Under en period framöver ökar ojämlikheten eftersom det fortsätter finnas bättre förutsättningar i storstäderna och på universitetssjukhusen, blev hans prognos för framtiden.

Alla deltagare i panelen konstaterade att frågan om vinster i välfärden inte alls kommit upp på agendan i år.

– Man pratar i alla fall inte om det från scenerna, men man hör att diskussionerna sker i gränderna nere på stan istället, sa Anna Starbrink och trodde att det hörde ihop den strävan efter konsensus som präglar Almedalen.

Och känslan av konsensus bekräftades också när publiken fick lyfta sina röstkort i olika frågor. Allt som oftast var man rörande överens.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109