23948sdkhjf

Succédebut för Life Science Sweden i Almedalen

Life Science Sweden bjöd in till sin första seminariedag någonsin som granne till den grönskande Almedalsparken och med fullsatta samtal och livliga diskussioner.

Man kunde knappast ha önskat sig en bättre premiär för Life Science Sweden än när Sara Riggare äntrade scenen i Almedalspaviljongen, för att diskutera patientens inflytande med folkhälso- och sjukvårdsministerns statssekreterare Agneta Karlsson.

Det blev ett intressant möte. Sara Riggare är både parkinsonpatient och doktorand i egenvård vid Karolinska institutet. Hon har blivit en förgrundsfigur för diskussionerna om patientinflytande och just egenvård hos kroniskt sjuka. Hennes råd till regeringen blev att hjälpa dem som inte är spetspatienter, så att de också får en god vård. Agneta Karlsson höll med och fyllde i att jämlikhet inte bara handlar om var i landet man bor.

Som andra punkt på dagordningen diskuterade företrädare för branschen under rubriken Läkemedelsbolagen blir hälsobolag. Malin Parkler, vd för Pfizer i Sverige, och Niklas Karlberg, vd för Novartis, representerade läkemedelsbolagen och diskuterade med företrädare för den uppstickande, hälsoinriktade medicintekniska branschen, Ola Cornelius, vd för Nerve, Titti Lundgren, CMO för Coala life och William Hamilton, som grundat Mimerse. På plats fanns också Emma Spak, läkare och samordnare för nära vård på SKL, samt Paul Beatus, vd för H2 Health hub. Tillsammans bjöd de på ett ärligt och underhållande samtal om utmaningar och möjligheter för läkemedelsbolagen.

Näst upp på scenen var regeringens samordnare för life science, Anders Lönnberg. Han berättade om sitt arbete och hur läget är för life science i Sverige i dag. Och det var en ljus bild han målade upp, även om det fortfarande återstår att se de verkliga resultaten av det här arbetet i vården. Som vanligt var han slagfärdig och gav publiken många skratt och aha-upplevelser.

I samarbete med Poolia genomfördes sedan ett seminarium om problemen att rekrytera kvalificerad personal inom life science. Poolias slutsats är att det inte saknas arbetskraft, men att företagen måste bli mycket snabbare, smidigare och mer effektiva i sina rekryteringsprocesser.

På scenen samlades Sara Jupiter  och Lisa Gunnarsson från Poolia respektiva Linkedin i ett möte med Anders Blanck, vd för LIF, Stephen James, från Sobi och Jenni Nordborg, direktör på Vinnova. Frågan var hur man bör rekrytera och vad Sverige har att erbjuda för att locka personal från övriga världen och få svenska förmågor att stanna.

Life Science Swedens seminariedag i Almedalen avslutades med en riktig kioskvältare när Torbjörn Hägglöf från IBM berättade om hur superdatorn Watson kan hjälpa läkare att hitta behandlingar till patienter. I USA har vissa kliniker använt sig av Watsons teknik i fyra år nu och Torbjörn Hägglöfs prognos var att vi under året kommer att se den första implementeringen i Sverige också.

Först måste dock Watson anpassas till svenska reglementen och förhållanden, men landsting står på rad för att kunna starta. Watson kommer i första hand att användas inom cancervården och Torbjörn Hägglöf framhöll hur det nya beslutsstödet kan hjälpa till att göra vården mer jämlik, genom att den senaste kunskapen görs tillgänglig för alla, i hela Sverige.

Som helhet blev dagen en debut med mersmak och teamet kring Life Science Sweden har redan börjat planera inför nästa års Almedalsvecka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094