Egenvård och patientinflytande
Det blev ett intressant möte. Sara Riggare är både parkinsonpatient och doktorand i egenvård vid Karolinska institutet. Hon har blivit en förgrundsfigur för diskussionerna om patientinflytande och just egenvård hos kroniskt sjuka.
Agneta Karlsson berättade att hon och Gabriel Wikström fick en bra start på mandatperioden när de mötte alla intressegrupper inom vården efter valet.
– Men vi ärvde såklart också en massa bra frågor och utredningar av den förra regeringen, sa hon.
Även om Sara Riggare hade full förståelse för att många sidor måste vägas samman, efterlyste hon ett bättre arbete patientperspektiv och inflytande i vården och i arbetet med vårdrelaterade frågor. Agneta Karlsson beklagade att den nya patientlagen inte tycks ha gett det utfall man önskat sig, men Sara Riggare hade ändå en ganska förhoppningsfull syn på lagen.
– Nu vet patienterna lite mer vad de kan förvänta sig – därför har siffrorna blivit sämre. Det betyder inte nödvändigtvis att vården har blivit sämre, sa hon.
Vad tyckte då Sara Riggare att regeringen ska tänka på i sitt arbete med hälso- och sjukvården?
– Som spetspatient vet jag vad jag ska göra, men det finns ett stort ansvar hos regeringen att hjälpa de som inte kan själva, svarade hon.
Agneta Karlsson höll med och fyllde i.
– Jämlik vård handlar inte bara om var i landet man bor, utan också att få samma vård, oavsett kunskaper.