Hård kritik mot Pfizer-patent
I mars 2016 inledde Läkare utan gränser en kampanj för att förhindra ett godkännande av Pfizers ansökan om patent på pneumokockvaccinet PCV13. Nu har bolagets patentansökan på PCV13, marknadsfört som Prevenar13, beviljats. Patentet sträcker sig fram till 2026 och innebär att andra läkemedelsbolag inte tillåts producera generiska versioner under de kommande nio åren.
– Som organisation är vi djupt besvikna men vi kommer att fortsätta att uppmärksamma världen på hur tillgängligheten av läkemedel för människor i fattiga länder påverkas om generiska preparat stängs ute från marknaden, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige till Life Science Sweden.
Läkare utan gränser har kämpat emot ett patentgodkännande då de menar att priset på vaccinet är så högt satt att många låg- och medelinkomstländer inte har råd att köpa in det och att den tekniska utveckling som ligger bakom det nya vaccinet är av så liten betydelse att den inte borde patentskyddas enligt indisk lag.
– Indiens generiska industri av läkemedel är stor och framgångsrik och landet kallas för de fattiga människornas apotek. Att Indiens regering nu godkänt Pfizers patent och på så vis stoppar billigare versioner av vaccinet från att komma på marknaden ser vi med stor oro på. Vår farhåga är att detta är en början på en mer liberal hållning från regeringens sida gentemot patentansökningar, fortsätter Pieter-Jan van Eggermont.
– Att ett livräddande vaccin är utom räckhåll för en miljon barn på grund av läkemedelsindustrins vinstintressen är fullständigt oacceptabelt. Vaccination är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att förebygga dödliga sjukdomar och det är djupt orättvist att låg- och medelinkomstländers ekonomiska resurser i slutändan avgör om barn får tillgång till vaccin eller inte.
När Life Science Sweden kontaktar Pfizer Sverige hänvisar kommunikationschef Ulrika Goossens till bolagets globala uttalande.