Genombrott inom kardiologi
En svensk studie belägger att syrgasbehandling saknar effekt vid hjärtinfarkt. Studien DETO2X-AMI har genomförts på 35 svenska sjukhus och drygt 6 600 patienter med misstänkt hjärtinfarkt har slumpvis behandlats med eller utan syrgas. Resultatet visar att syrgasbehandling inte är skadligt, men att det inte heller ökar möjligheten till överlevnad eller påverkar risken för nya infarkter.
– Vår studie fyller en helt central kunskapslucka kring behandlingen av hjärtinfarkt. För första gången kan vi konstatera att syrgasbehandling verkar sakna effekt, vilket innebär att sjukvårdspersonal slipper slösa tid och pengar på en onödig behandlingsmetod och helt kan fokusera på patienten, säger Robin Hofmann, biträdande överläkare och ansvarig forskare vid Karolinska Institutet.
En skandinavisk studie, Validate-swedeheart, visar att gammaldags blodförtunnande behandling är lika bra som ny och dyrare vid hjärtinfarkt. Om man vid hjärtinfarkt tidigt använder potenta blodproppshämmande tabletter så är vanlig heparin lika bra som dyra kortverkande blodförtunnande läkemedel. Båda behandlingarna resulterade i låg risk för död, ny hjärtinfarkt och blödning.
– Den behandlingsstrategi vi utvecklat kommer att införas som klinisk rutin och kommer att vara av stort värde för alla som drabbas av hjärtinfarkt, samtidigt som den sparar mycket pengar åt sjukvården, säger David Erlinge, professor vid Lunds universitet och den som lett studien.
Ytterligare viktiga resultat kom fram när delar av Compass-studien presenterade. I Compass-studien ingick över 27 000 patienter från mer än 600 centra i över 30 länder. I Sverige deltog 745 patienter vid 13 kliniker. Vid kongressen i Barcelona presenterades resultat från den del av studien där lågdos av antikoagulantia, Xarelto, har getts i kombination med Acetylsalicylsyra och visat sig minska risken för stroke, hjärtinfarkt och hjärt-kärldöd hos patienter med kranskärlssjukdom och perifer kärlsjukdom med 24 procent jämfört med den vanligaste behandlingen idag.
– Studien visar att riskerna vid hjärt-kärlsjukdom kan minska ytterligare. Vi arbetar för att få ut den nya behandlingen i klinisk praxis så fort som möjligt, säger Peter Båvenholm, medicinsk expert på Bayer Sverige.
Studien stoppades tidigare i år i förtid eftersom målen nåtts och resultaten var tydliga.
Läs även: helt nytt sätt att angripa kranskärlssjukdomar