Framsteg vid behandling mot benskörhet
Vid gängse behandling mot benskörhet används ofta alendronat, som bromsar nedbrytningen av skelettet och minskar risken för frakturer med 20-50 procent. Tyvärr fortsätter många med osteoporos att få frakturer, något som orsakar stort lidande och till och med tidig död.
I en studie där forskare vid Sahlgrenska akademin ingick, testade man effekten av en ny behandling med läkemedlet romosozumab, en antikropp som blockerar sklerostin, som i sin tur bromsar nybildningen av ben. Denna behandling kan därmed leda till en nybildning av benvävnad i kroppen.
I studien ingick 4 000 äldre kvinnor med benskörhet och tidigare fraktur. Behandling med romosozumab gav 48 procent lägre risk för kotfraktur och 27 procent lägre risk för arm- eller benfraktur, än för dem som behandlats med alendronat. Biverkningar var i stort sett lika vanliga i båda grupperna men det fanns en viss förhöjning av allvarliga kardiovaskulära hos dem som behandlats med romosozumab.
– Med den nya behandlingen skulle vi kunna erbjuda betydligt bättre skydd mot frakturer och därmed kunna hjälpa många patienter med uttalad osteoporos, säger Mattias Lorentzon i ett pressmeddelande. Han är medförfattare till studien, professor i geriatrik på Institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin, och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.