23948sdkhjf

Göteborg kapar åt sig Wallenbergmiljoner

En tredjedel av pengarna från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse går till Göteborgs universitet.

Sammanlagt delar stiftelsen ut 560 miljoner kronor till 18 projekt som bedöms hålla högsta internationella klass och ha möjlighet att leda till framtida vetenskapliga genombrott. 188 av dem går till projekt vid GU. Främst rör det sig om grundforskning inom medicin, teknik och naturvetenskap, och de ger forskare en möjlighet att satsa på långsiktiga projekt.

Fem projekt i Göteborg får mellan 29 och 45 miljoner kronor fördelade över fem år.

– Det här är ett kvitto på att vår forskning håller högsta internationella klass, säger universitetets rektor Eva Wiberg i ett pressmeddelande.

De forskare som får pengar är:

  • Maria Falkenberg, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap, för att studera genetiska skador i mitokondrierna, skador som ger upphov till sjukdomar som varje år drabbar ett tjugotal barn i Sverige.
  • Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin, för att studera sambandet mellan tarmflora och hälsa.
  • Raimund Feifel, professor i fysik, för att studera korrelationer mellan elektroner i forskning som bygger vidare på Einsteins fotoelektriska lag.
  • Thomas Nyström, professor i mikrobiologi, för att studera biologiskt åldrande, både genom studier av enskilda beståndsdelar i celler och kommunikationen dem emellan.
  • Professor Gunnar C Hanssons forskargrupp, för att studera det slemlager, mukus, som finns i våra luftvägar och tarmar och skyddar från bakterier som vill ta sig igenom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11