Ny behandling av reumatism
Jättecellsarterit, eller temporalisarterit, är en sjukdom där kroppens eget immunförsvar orsakar allvarliga inflammationer i artärerna, främst i huvud, nacke, aorta och aortabågsartärer. I förra veckan godkände EU-kommissionen IL6-R-hämmaren roactemra, tocilizumab, som tilläggsbehandling för patienter med den svåra sjukdomen.
Den enda tillgängliga behandlingen för patienter med sjukdomen har hittills varit kortisonbehandling. Men den typen av behandling, särskilt långvarig, är ofta behäftad med allvarliga biverkningar såsom benskörhet, frakturer, diabetes, högt blodtryck och viktökning. Då patienter med jättecellsarterit ofta måste medicineras under flera år är behovet av andra behandlingsalternativ stort.
– Att vi nu fått det här tillskottet till behandlingsarsenalen är glädjande och en stor nyhet på området. För första gången har vi nu en behandling där en studie har visat att patienter med jättecellsarterit kan sluta med kortison redan efter sex månader. Detta är mycket positiva nyheter för den här patientgruppen, säger Aune Auvik, reumatolog och överläkare vid Danderyds Sjukhus i Stockholm.
Bakom godkännandet ligger resultat från den så kallade Giacta-studien, vilken är den största kliniska studien som genomförts på patienter med jättecellsarterit. Studien visar att behandling med roactemra i 12 månader kombinerat med kortison under sex månader ledde till att betydligt fler patienter med jättecellsarterit inte fick återfall i sjukdomen, jämfört med gruppen som enbart behandlades med kortison.