Mångmiljonanslag till Umeåforskare
Pengarna kommer från familjen Erling-Perssons stiftelse. Professor Thomas Borén och professor Tor Ny får 9 miljoner respektive 6 miljoner kronor i anslag för forskningsprojekt som båda på sikt kan hjälpa till att motverka den farliga utvecklingen av antibiotikaresistenta bakterier.
I ett projekt med syfte att hitta läkemedelskandidater för en immunterapi mot magcancer och magsår fokuserar Thomas Boréns forskargrupp på antikroppar som hämmar magsårsbakterien helicobacter pyloris vidhäftningsförmåga. Tor Nys forskargrupp undersöker i ett projekt hur ett pro-inflammatoriskt protein som stärker kroppens försvar mot infektioner kan användas för att bekämpa infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier.
– Vi har funnit lovande antikroppar som hämmar vidhäftning i magen av helicobacter pylori bakterien. Genom att kliniskt behandla med denna typ av blockerande och skyddande antikroppar skulle risken för magcancer kunna minskas. Med forskningsstödet från familjen Erling-Perssons stiftelse kommer vi kunna ta resultat och upptäckter från våra basvetenskapliga projekt och utveckla dem till läkemedelskandidater. Ett bättre skydd mot magcancer och magsårssjukdom är extra viktigt i dessa tider med hög risk för antibiotika- motståndskraftiga infektioner och skulle vara av största värde för både den enskilde individen och för samhällsekonomin, säger Thomas Borén, som forskat om bakterien i 25 år, i en kommentar.
– Istället för att de infekterande bakterierna bekämpas förstärks istället kroppens egna försvarsmekanismer mot de infekterande bakterierna. Metoden är även verksamt mot infektioner orsakade av multiresistenta bakterier och förhoppningen är att dessa infektioner ska kunna elimineras utan att antibiotika används. Spridningen av antibiotikaresistenta bakteriestammar bör därmed kunna minskas, säger Tor Ny om sitt forskningsprojekt i et pressmeddelande.