Göteborg får stort life science-kluster
Det är området kring Astrazenecas anläggning i Mölndal som byggs ut till en internationell forskningsarena. Projektet är en samverkan mellan Vectura fastigheter, Next step och Astrazeneca. De presenterade sina planer på en pressträff under torsdagen, tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande i Mölndals kommun, Marie Östh Karlsson.
Om allt går som det ska kommer man börja bygga under 2019. Första inflyttning blir då 2021 och fram till 2030 ska det finnas nästan 7 000 arbetsplatser i klustret på 100 000 kvadratmeter arbetsplatser och kommersiella lokaler. Kostnaden beräknas till 3,5 miljarder kronor.
– Målsättningen är att utveckla ett Life Science-kluster av högsta internationell standard och vägen dit går via synergier som skapas mellan forskning, vård, akademin samt näringslivet, sade Susanne Ekblom, vd för Vectura fastigheter.
För att skapa en innovativ miljö med dragningskraft på både ledande företag, start-ups och talanger har den danska byrån Gehl anlitats. En av förebilderna blir Stanford university där fokus på möten och interaktion mellan människor varit ledande i utformningen av verksamhet och miljö. Det ska få det kreativa tänkandet att blomstra i området.
Anläggningen i Mölndal är en av Astrazenecas tre strategiska utvecklingsplatser i världen. Bara under 2016 investerade man 15 miljarder kronor i forskning och utveckling här.
– Vi tror starkt på ett life science-kluster i regionen då det skulle ge mycket goda förutsättningar att öka korsbefruktning, innovation och attraktionskraft. Innovationskedjan är viktig för Astrazeneca och vår ambition är att vara navet för en av världens främsta forskningskluster. För att lyckas med detta är det kritiskt för oss att attrahera internationell nyckelkompetens och samarbeten av hög klass till Göteborgsregionen. Därför är vi mycket glada att Vectura fastigheter och Next step delar den visionen och kommer att utveckla området som vi ser kan bli världsledande, sade Jan-Olof Jacke, vd för Astrazeneca i Sverige.