Nya ledamöter till vetenskapligt råd
Läkemedelsverkets vetenskapliga råd instiftades 2014 som en rådgivande funktion i vetenskapliga frågor. Rådet har ingen beslutande funktion, utan kompletterar myndighetens egna medicinska och vetenskapliga kompetens. Rådet består av cirka 20 ordinarie ledamöter med kunskaper i ämnesområden av betydelse för myndighetens arbete och som arbetar aktivt med läkemedelsfrågor.
Nu har fyra nya ledamöter valts in i rådet:
Jonas Bergh, specialist i onkologi och patologi, innehar Mimi Althainz donationsprofessur i onkologi, Karolinska institutet och är överläkare vid Radiumhemmet, Karolinska universitetssjukhuset. Han har erfarenhet från preklinisk-, translationell- och klinisk cancerforskning och ar tidigare under ett antal år varit medlem i Läkemedelsnämnden.
Åsa Craftman är sjuksköterska, medicine doktor och lektor vid Sophiahemmet Högskola med fokus på vård och omsorg om äldre- och personer med demenssjukdom. Åsas doktorsavhandling Medicine management in municipal homecare; delegating, administrating and receiving belyser läkemedelsadministrering i hemtjänsten genom delegering från distriktssköterskor.
Katrine Riklund, läkare och specialist i radiologi och nukleärmedicin. Hon är överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och professor i diagnostisk radiologi vid Umeå universitet ochpProrektor för Umeå universitet. Katrine medverkar i och leder ett flertal nationella och internationella uppdrag inom radiologi och nuklearmedicin. Hon har också grundat och är ordförande för European Society of Hybrid Medical Imaging.
Fredrik Piehl är specialist i neurologi och överläkare vid neurologiska kliniken Karolinska universitetssjukhuset, kombinerat med en professur i neurologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet. Han har tidigare varit ordförande för svenska MS-sällskapet, vetenskaplig sekreterare i Svenska sällskapet för medicinsk forskning och från 2017 ordförande i Neuroförbundets forskningskommitté. Han har erfarenhet av läkemedelsprövningar, såväl läkemedelsindustri-sponsrade som akademiskt initierade prövningar, som finansieras av svenska och internationella offentliga anslagsgivare.