Nu avgörs EMA:s framtid
På Allmänna rådets dagordning idag står bland annat omröstningen om kommande värdnation för den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, som nu ligger i London. EU- och handelsminister Ann Linde (S) företräder Sverige i omröstningen där 16 länder deltar.
Regering har drivit en aktiv kampanj för att lyfta Sverige som tänkbar värdnation. Förutom det anseende det skulle innebära att få den Europeiska läkemedelsmyndighet till Sverige skulle det innebära mycket för ekonomin. Bara själva myndigheten innebär 900 tjänster och dessutom kommer tusentals besökare varje år till myndigheten som alla ska äta, bo på hotell med mera.
Omröstningen sker i flera steg i form av en sluten omröstning. I första omgången har varje medlemsstat tre, två och en poäng att fördela. Om ingen kandidat får 3 poäng från minst 14 länder i den första omgången går de tre kandidaterna med flest röster vidare till en andra omgång. I andra omgången har varje land en röst. Om ingen kandidat får en majoritet av rösterna går de två med flest röster vidare till en tredje omgång. Om fler än två länder hamnar på samma poäng går alla med högst poäng vidare. I tredje omgången vinner den kandidat som får flest röster. Om det ändå är oavgjort – till exempel om något land väljer att inte rösta alls – blir det helt enkelt lotten som får avgöra var myndigheten hamnar.
Sverige, med regeringen i spetsen, har fört en aktiv kampanj för att framhålla fördelarna med att placera myndigheten här. Men bland kandidatländerna finns det många lämpliga placeringsorter och om man ska tro internationella bettingsajter lutar det snarare åt att EMA placeras i Bratislava, Milano eller Amsterdam. Under dagen meddelade Kroatien, Malta och Irland att de drar tillbaka sin kandidatur varför det nu återstår 16 städer.
Sent i eftermiddag eller ikväll får vi veta.
|