Lagförslaget om högspecialiserad vård är här
När Måns Rosén lämnade sitt slutbetänkande i utredningen Träning ger färdighet – Koncentrera vården för patientens bästa, i november 2015 hände inte mycket. Men nu, två år senare, ligger ett lagförslag från regeringen färdigt. Och det innebär en hel del förändringar för den högspecialiserade vården.
– När du eller en anhörig får en mycket allvarlig diagnos vill vi nog alla få den absolut bästa vården. För att kunna säkerställa att det också blir så kommer mer av den mest avancerade sjukvården behöva ske på färre platser, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.
Lagförslaget innehåller en betydligt mer koncentrerad sjukvård jämfört med idag. Den högspecialiserade vården kommer att utökas, men det blir inte lagförslaget som avgör vilka diagnoser som kommer att ingå. Det ska expertgrupper under Socialstyrelsens ledning avgöra.
Lagförslaget i korthet:
- Dagens system för rikssjukvård, inklusive den nationella cancervården, ersätts med ett nytt system för nationellt högspecialiserad vård.
- Nationellt högspecialiserad vård definieras som vård som bedrivs nationellt, men inte i alla sjukvårdsregioner. Det kan röra sig om en till fem platser i landet.
- Sakkunniggrupper under Socialstyrelsens ledning ska analysera alla sjukdomsgrupper och komma med förlag på vilka som är aktuella för koncentration. Förslagen remitteras till bland annat landstingen.
- Beslut om vad som ska vara nationellt högspecialiserad vård, och på hur många platser den ska finnas, tas av Socialstyrelsen.
- En ny nämnd med representation från de sex sjukvårdsregionerna beslutar om vilka platser som ska bedriva vården.
- För att få långsiktighet i systemet gäller besluten tills vidare. De kan dock omprövas.