23948sdkhjf

”Sorgligt att inte Stockholm fick myndigheten”

EMA flyttar till Amsterdam. Sorgligt, tycker den nationella life science-samordnaren Anders Lönnberg.

Igår stod det klart att nästa hemvist för EUs läkemedelsmyndighet blir Amsterdam. Totalt 16 städer kandiderade för att bli nästa placering för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA efter att Irland, Kroatien och Malta lagt ned sina kandidaturer innan omröstningarna drog i gång under Allmänna rådets möte på måndagseftermiddagen. Omröstningen löpte över tre röstomgångar där Sverige åkte ut redan efter den första omgången.

– Jag beklagar att omröstningen om EMA inte gick Sveriges väg. Objektivt sett skulle vi vara en mycket bra hemvist för myndigheten. Sverige har tunga traditioner inom medicinsk forskning och läkemedelsutveckling, vi har internationellt ledande myndighetsexperter på området, och vi har en stark och expansiv life science-sektor, säger Anders Blanck, vd Lif.

Efter första röstomgången återstod Köpenhamn, Amsterdam och Milano som kandidatstäder och efter andra omgången försvann Köpenhamns chanser att få myndigheten placerad hos sig. Efter tredje och sista omgången stod det klart myndigheten ska placeras i Amsterdam.

– Jag vill gratulera Amsterdam som är en kompetent och bra plats för EMA. Samtidigt är det sorgligt att inte Stockholm fick myndigheten då jag vet att det är en plats som kunnat utveckla myndigheten för framtiden, säger regeringens life science-samordnare Anders Lönnberg.

Senast i slutet av mars 2019 måste flytten av myndigheten vara klar och smidigheten i överflytten har varit viktigt ett argument i kampanjarbetet.

– Det är nu oerhört viktigt för Europas patienter att flytten från London till Amsterdam sker så sömlöst som möjligt. Vi får inte äventyra patientsäkerheten, och patienternas tillgång till viktiga läkemedel får inte försenas på grund av flytten. För läkemedelsföretagen är det helt avgörande att EMA kan upprätthålla sin höga vetenskapliga nivå, och fortsatt ha förmåga att fatta beslut om godkännande inom givna tidsramar, säger Anders Blanck.

Regeringen har satsat mycket på kampanjarbetet för att lyckas övertyga övriga länder om Sveriges lämplighet som värdnation för EMA. Trots nederlaget med EMA-kampanjen är det viktigt att det nationella arbetet fortsätter i oförminskad styrka.

– Life science har av regeringen pekats ut som en strategiskt viktig framtidsbransch. Det är nu viktigt att detta arbete prioriteras ännu mer. Det behövs en nationell kraftsamling för att stärka det svenska ekosystemet för life science, och göra Sverige mer attraktivt för internationella investeringar, menar Anders Blanck, vd Lif.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078