23948sdkhjf

Landstingen klarar kraven

Nu får Sveriges landsting dela på 203 miljoner extra i statliga bidrag.

Regeringen och Sveriges kommuner och landsting har en överenskommelse kring cancervården. Den handlar bland annat om att införa de tio nya, standardiserade vårdförloppen för en rad diagnoser och att minst en patient genomgått ett sådant förfarande.

– Jag är glad över att arbetet med att korta väntetiderna och göra cancervården mer jämlik går framåt i hela landet. Ingen ska behöva vänta en dag för länge på vård när man får cancer, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Nu visar det sig att alla landsting har klarat kraven och de därför får dela på andra halvan av statsbidraget för året. Summan är 203 miljoner kronor, som fördelas efter respektive landstings befolkningsmängd. Pengarna är en del av cancersatsningen, där regeringen satsar 500 miljoner varje år under sin mandatperiod. Målet är att minska ren regionala ojämlikheten och de långa väntetiderna.

De nya vårdförloppen gäller för analcancera, akut lymfatisk leukemi, kronisk lymfatisk leukemi, livmoderhalscancer, livmoderkroppscancer, njurcancer, peniscancer, skelett- och mjukdelssarkom, sköldkörtelcancer och testikelcancer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08