Han vinner Oscarspriset
Oscarspriset tilldelas varje år yngre forskare vid Uppsala universitet, som ”genom vetenskaplig skrift gjort sig mest välförtjänt och inger de bästa förhoppningar om fortsatt vetenskaplig författarverksamhet vid universitetet”. Priset utgörs av avkastningen av Oscar II:s jubelfestdonation och kan delas mellan två lika förtjänta.
I år går Oscarspriset till farmacie doktor Oskar Karlsson vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap och filosofie doktor Eric Cullhed vid institutionen för lingvistik och filologi.
Mottagarna utses av universitetets styrelse, konsistoriet, på förslag av en kommitté bestående av fakultetsdekanerna. Priset delas ut vid vinterpromotionen i januari.
Motivering farmacie doktor Oskar Karlsson:
”Oskar Karlsson disputerade 2011 vid Uppsala universitet på en avhandling behandlande ett neurotoxin och han kunde visa att neonatal exponering för detta toxin kan resultera i neurodegenerativa förändringar i den vuxna hjärnan. Efter sin doktorsexamen har Oskar Karlsson innehaft anställningar som postdoktoral forskare vid bland annat Harvard universitetet och Karolinska Institutet och han är idag verksam som biträdande universitetslektor vid Uppsala universitet och institutionen för farmaceutisk biovetenskap. Karlsson har fortsatt intresserat sig för betydelsen av exponering för miljöföroreningar och läkemedel under neonatalperioden, men har också initierat nya forskningslinjer. Exempel på det senare är hans studier av epigenetiska förändringar orsakade av luftföroreningar som rönt stor uppmärksamhet. Karlssons forskning har baserats på avancerad instrumentell analys och han har etablerat omfattande samarbeten både nationellt och internationellt.”