Göteborgsforskare skapar banbrytande hudtest
Att undersöka hur ämnen tar sig in i och igenom huden har hittills främst gjorts på två sätt; att med hjälp av tejpremsor dra loss hornlagret för analys, samt genom urin- och blodprover för att se vad som trängt igenom huden. Vad som händer i hudskikten där emellan vet man väldigt lite om.
Med kemisk avbildning blir det nu möjligt att se alla hudskikt och mäta närvaro av i princip vilka ämnen som helst i vilken del av huden som helst. Kemisk avbildning innebär att man använder en laser eller jonstråle för att analysera hudsnitten med hjälp av en masspektrometer. Detta kan nu leda till exempelvis läkemedel som är bättre anpassade för huden.
Den nya metoden skapades när kemisterna Per Malmberg, vid Chalmers institution Kemi och kemiteknik och Lina Hagvall, vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet, korsade sina forskningsfält.
– Vår metod möjliggör läkemedel designade efter hur man vill att ämnet ska tas upp av huden, säger Lina Hagvall i ett pressmeddelande.
Kemisk avbildning har hittills främst använts för bland annat geovetenskap och cellavbildning, men med tillgång till mänsklig hud från operationer kom forskarna på det nya området för tekniken.
Forskarna ser nu även möjligheter öppnas för att byta ut läkemedeltester som idag innebär djurförsök.
– Vår metod kan visa allt med en bild, oavsett om det är nickel eller ftalater eller om man vill följa ett läkemedels väg genom huden. Det räcker med ett hudprov så kan vi söka efter i princip vilka molekyler som helst. Vi behöver inte på förhand anpassa metoden efter vad vi letar efter, kommenterar Per Malmberg.
Nu återstår mindre arbete med att optimera proverna för bästa resultat, men forskarna anser att metoden ska vara klar för användning inom ett år.
Kemisk avbildning innebär att man använder en laser eller jonstråle för att analysera hudsnitten med hjälp av en masspektrometer.