Värdebaserad vård får svagt stöd av forskningen
Värdebaserad vård är en strategi som förenklat skulle kunna säga syftar till att åstadkomma så friska patienter som möjligt med så låg resursåtgång som möjligt. Metoden har under de senaste åren introducerats på flera svenska universitetssjukhus, och integrerats i en tematisk organisation på Karolinska universitetssjukhuset.
Nu har Sahlgrenska universitetssjukhuset, som första vårdaktör i Sverige undersökt evidensen för värdebaserad vård.
– Vi har inte hittat stöd i forskningen för att införa konceptet i hela sjukvården. Men värdebaserad vård är en av flera förbättringsmetoder vi kan använda oss av - där det är lämpligt, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg i pressmeddelande.
Sahlgrenskas utredning har granskat 1320 forskningspublikationer och gallrat fram 45 studier som varit relevanta för uppdraget. Utredaren, Peter Lönnroth, har också intervjuat nyckelpersoner på Sahlgrenska universitetssjukhuset, och enligt honom visar genomgången att värdebaserad vård har ett värde för förbättringsarbetet i vården, men metoden förefaller inte, utifrån tillgängliga data, vara överlägsen andra metoder för förbättringsarbete.
– Vi arbetar vidare med patienten i fokus. Värdebaserad vård är ett strategiskt förhållningssätt, men vi kommer att arbeta med olika metoder. Istället för att rikta in oss mot ett enskilt förändringskoncept, så samarbetar vi med Göteborgs universitet och Chalmers om flera metoder som förankras i forskningen. Det är vår modell, säger Ann-Marie Wennberg.
Efter att Sahlgrenska startat sin utredning har även regeringen gett Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, i uppdrag att granska den värdebaserade vården.