23948sdkhjf

Smile summerar tioårsresultat

Lunds life science-inkubator Smile firar tio år och redovisar ett resultat man är mycket nöjd med.

Tioårsjubileet firades den 6 december med fest och diskussioner om framtiden, satsningar och fallgropar. Inkubatorn har sedan starten 2007 hjälpt 60 uppstartsbolag med affärsutveckling och 92 procent av dem är fortfarande verksamma. 33 bolag har gjort exit.

Av de 60 bolagen inom områdena läkemedel, diagnostik, medicinteknik och e-hälsa har 12 gått till börsen och har i dag ett marknadsvärde på 3,7 miljarder kronor (november 2017). De senaste fyra åren har bolagen attraherat 1,65 miljarder kronor i riskkapital. De sysselsätter i dag drygt 250 personer.

Är det något av bolagen som visar svarta siffror eller har nått break-even?

– Vi har inga exakta uppgifter på lönsamheten i våra exitbolag. Vi vet dock att de CRO/tjänstebolagen bolagen som gjorde exit under 2016 hade svarta siffror och vi förutsätter att det gäller merparten efter 10 år. Exempelvis utsågs tidigare Smile bolaget Red glead discovery, exit 2016, till Gasellbolag i år. Våra utvecklingsbolag har inte svarta siffror, säger Ebba Fåhraeus, vd för Smile sedan 2015.

Nu vill ni öka genomströmningen av bolag och ta in tio nya per år. Varför då? Finns det fler bolag som är intressanta? Ska de lämna Smile snabbare också?

– Inkubatorns uppdrag är att stödja utvecklingen under bolagens första år för att snabbare nå marknad och lönsamhet. När bolagen nått en viss mognadsgrad behöver de inte inkubatorns stöd i samma omfattning och kan lämna den för att bli del av vår community. Inkubatortiden varierar men ska leda till en exit som ger plats för nya unga bolag som behöver stöd, säger Ebba Fåhraeus.

Hur hittar ni bolag?

– Alla bolag är välkomna att ansöka om plats hos oss, om man uppfyller våra kriterier för inkubation. Idag arbetar vi nära Lunds universitets innovationssystem, och andra regionala aktörer för inflöde av nya bolag. När det gäller e-hälsobolagen och vår acceleratorverksamhet Health2B annonserar vi även via google, facebook samt på plattformen F6S.

Kan Smile ge stöd till CRO-bolag?

– Smile kan stödja CRO-företag om deras affärsmodell visar en internationellt skalbar produkt/tjänst som har unika inslag. Det har visat sig att just närvaron av små CRO-bolag i vår community är ovärderlig för biotech-bolagen och påskyndar deras utveckling eftersom onödiga transaktionskostnader försvinner när leverantören är någon man träffar vid kaffeautomaten var dag. Dessa bolag gör även snabbare exit.

Inkubatorn startades för tio år sedan som en avdelning vid forskningsbyn Ideon i nära anknytning till Lunds universitet. Ganska snart blev inkubatorn en egen organisation som förutom att ge affärsutveckling kunde erbjuda laboratorier och kontorslokaler till entreprenörerna under namnet Lund life science incubator.

För fem år sedan flyttade inkubatorn in på Medicon Village, och erbjuder nu förutom affärsstöd även välutrustade laboratorier och en stor gemenskap, samt för tidiga uppstartsbolag kort och intensiv affärscoachning i acceleratorn Health2B.

Man satsar också mycket på att hjälpa bolagen med kapitalanskaffning genom kontaktnät, event, kompetens och affärsutveckling.

– Det är en viktig del i ett bolags utveckling att synliggöra den skalbara affärsmodellen och inte bara vetenskapen, kommenterar Thomas Unt, affärsutvecklare på Smile.

Grundfinansieringen kommer i dag från Lunds universitet, Lunds kommun, Region Skåne och Medicon Village i Lund. Inkubatorn är icke vinstdrivande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078