23948sdkhjf

Ojämlikheten i livslängd ökar – rökning en stor orsak

Högutbildade och resursstarka lever allt längre, medan lågutbildade halkar efter. Alkohol- och tobaksvanor utgör en stor del av förklaringen.

I en ny studie konstaterar forskarna att livslängden hos svenska kvinnor generellt sett ökar. Men när statistiken delas upp på socialgrupper kan man se stora skillnader. För kvinnor som bara har grundskoleutbildning har livslängden nästan legat stilla under 20-30 år, medan den ökat med fem månader hos dem som har en universitetsexamen.

Om man däremot räknar bort de kvinnor som dör på grund av rökning, har livslängden hos lågutbildade ökat med fyra månader.

– Skillnaderna kan verka små men när det handlar om förväntad livslängd är det här dramatiska siffror. Dödsfall som beror på rökning är mer än tre gånger vanligare bland kvinnor med grundskoleutbildning än bland kvinnor med universitetsexamen, säger Olof Östergren, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Deras studie bygger på data från dödsorsaksregistret och utbildningsregistret för svenskar mellan 30 och 74 år mellan 1991 och 2008.

– Trots en ambitiös välfärdspolitik är de sociala hälsoklyftorna inte mindre i Sverige än i andra länder, och klyftorna ökar snabbare i Sverige än internationellt. Alkoholkonsumtion och rökning har lyfts fram som bidragande faktorer till det här mönstret. Min forskning ger stöd åt den bilden, säger Olof Östergren.

Hos män ser mönstret delvis annorlunda ut. När dödligheten i rökning går upp bland kvinnor, går den ner bland män. En förklaring kan vara att män oftare snusar, ett tobaksbruk som är mindre farligt, jämfört med rökningen.

Olof Östergrens försvarade sin doktorsavhandling i slutet av oktober, vid Stockholms universitet. I den kan han visa att utbildning är särskilt viktigt ur ett hälsoperspektiv för människor med låga inkomster.

– Teorin bakom det är att ju mindre ekonomiska resurser en person har, desto viktigare blir det hur de resurserna spenderas. Utbildning främjar effektivitet och god resurshantering, och det gör att högutbildade grupper kan använda alla sina medel för att förbättra hälsan. Därför blir utbildning särskilt viktig vid låga inkomster. Utbildning är alltid bra för hälsan, säger Olof Östergren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063