23948sdkhjf

Svensk får topposition i EU

Ann Marie Janson Lang delar på ordförandeklubban för CTFG, Clinical trials facilitation group.

Clinical trials facilitation group är en arbetsgrupp under Heads of medicines agencies. CTFG bildades 2004 och har en ledande roll inom EU/EEA för vetenskapligt och regulatoriskt samarbete om läkemedelsprövningar. Arbetsgruppen bidrar till att harmonisera medlemsstaternas förberedelser för prövningsförordningen (EU) nr 536/2014, som ska ersätta nuvarande lagstiftning. Förordningen reglerar all prospektiv interventionell klinisk forskning vars syfte är att studera säkerhet och/eller effekt av läkemedel och börjar gälla så snart EMA:s prövningsportal och databas nått full funktionalitet.

Det är första gången som Sverige får denna centrala position i CTFG. Sedan 2014 har ordförandeskapets delats mellan representanter för Storbritanniens läkemedelsmyndighet, MHRA, och tyska BfArM.

Ann Marie är docent i neurovetenskap, leg. läk. och tidigare forskargruppledare vid Karolinska Institutet. Hon knöts första gången till Läkemedelsverket vid myndighetens expertmöte 2007 om Parkinsons sjukdom. Sedan 2009 arbetar Ann Marie som klinikutredare och expert på KPL och har varit aktiv i CTFG sedan 2012.

Tillsammans med Elke Stahl, på tyska läkemedelsmyndigheten BfArM ska Ann Marie Janson Lang dela på ordförandeskapet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078