23948sdkhjf

Nytt centrum för Huntingtons sjukdom

Sahlgrenska satsar på en gemensam resurs för alla som berörs av Huntingtons sjukdom.

I veckan invigdes Centrum för Huntingtons sjukdom på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Med det nya centret  vill man kunna ge patienter ett bättre och mer samlat omhändertagande och samtidigt sprida kunskap till andra vårdgivare. Här finns också möjlighet att kunna vara med och driva forskningen framåt.

– Vi vill bidra till forskningen för att förbättra vården. Sedan vill vi också stå i startgroparna när det kommer ett botemedel, när forskningen når dit, säger Åsa Dahlén, enhetschef för Centrum för Huntingtons sjukdom, i ett pressmeddelande.

Huntingtons sjukdom är en ärftlig sjukdom där såväl kognitiva och psykiatriska som motoriska förmågor påverkas. I ett tidigt skede kan man ta reda på om en person har anlag för sjukdomen eller inte, men den debuterar vanligtvis först mellan 30 och 40 års ålder. I dagens läge finns dock ingen bot. Den behandling som finns är av symtomlindrande karaktär genom medicin och hjälp av exempelvis fysioterapeut och logoped för de motoriska besvären.

I Sverige är ett tusental personer drabbade av sjukdomen varav ca 200 i Västra Götalandsregionen.

– Tidigare fanns ingen samlad hemvist för den här patientgruppen. Syftet med centrumet är ett förbättrat omhändertagande för patientgruppen och att fungera som kunskapsspridare för andra vårdgivare. I och med att patientgruppen är utspridd i hela regionen ska vi kunna fungera som ett stöd för de vårdgivare patienten möter, säger Åsa Dahlén.

Det nyöppnade centret är placerat i Mölndal. I teamet finns läkare, psykolog, kurator, sjuksköterskor, arbetsterapeut, fysioterapeut och dietist. Centret kommer också ha ett nära samarbete med logoped och verksamheten för klinisk genetik.

Flera anställda på centrumet har yrkeserfarenhet av Huntingtons sjukdom och kompetensen från centrumet är tänkt att ge stöd för både patient och anhöriga samt andra vårdgivare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079