23948sdkhjf

Regeringen vill byta till billigare läkemedel

I en lagrådsremiss föreslår regeringen utökade möjligheter att byta till billigare alternativ av läkemedel.

Regeringen föreslår att det ska gå att byta ut läkemedel utanför läkemedelsförmånerna till ett likvärdigt utbytbart alternativ som finns inom läkemedelsförmånerna. Läkemedelsförmånerna innebär framför allt att ett läkemedel har ett reglerat pris och ingår i högkostnadsskyddet. Förslaget kan göra att läkemedel blir billigare för den vanliga apoteksbesökaren, och kan öka företagens incitament för att läkemedel ska ingå i läkemedelsförmånerna.

–Vi vill öka patientens möjlighet att byta ut sitt läkemedel mot ett som är likvärdigt men billigare. Det kan minska kostnaderna när du ska köpa din medicin på apoteket, och det skulle göra att vissa patienter kan byta till billigare läkemedel mot till exempel högt blodtryck och hjärtsvikt, magsår samt depression, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Förslaget till lagändring innebär att ett läkemedel som har skrivits ut utanför läkemedelsförmånerna som huvudregel ska bytas ut mot ett läkemedel inom förmånerna när ett utbytbart alternativ finns. Utbytet ska ske enligt samma principer som gäller för utbyte av läkemedel i dag, vilket oftast innebär att det billigaste alternativet inom förmånerna ska lämnas ut av apoteket.

Regeringen motiverar sitt förslag med att läkemedelsföretagen i större utsträckning väljer att hålla läkemedel utanför läkemedelsförmånerna. Detta kan medföra ökade kostnader för enskilda, och skulle på sikt också kunna undergräva det system för att hantera offentlig finansiering av läkemedel som finns.

Regeringen föreslår även att läkemedel som förskrivs enligt smittskyddslagen ska bli föremål för obligatoriskt utbyte när det finns ett utbytbart alternativ, och det inte finns vissa skäl som talar mot att byta ut läkemedlet i det enskilda fallet. Detta påverkar inte privatpersoners kostnader, men innebär en lägre kostnad för samhället.

Om ändringarna går igenom kommer de att träda i kraft i juni 2020, men i vissa mindre delar redan i oktober 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109