Antibiotika kopplas till risk för aortasjukdom
Kinolonantibiotika, exempelvis ciprofloxacin, används över hela världen som behandling för olika infektioner, till exempel som behandling vid allvarliga urinvägsinfektioner. Ny forskning ledd från Karolinska Institutet ger ytterligare stöd för ett misstänkt samband mellan den här typen av antibiotika och ökad risk för akut aortasjukdom. Studien publiceras i den ansedda tidskriften BMJ.
För att reda ut om det verkligen finns ett samband har forskare från Karolinska Institutet, Statens Serum Institut i Danmark och Lunds universitet studerat data från svenska nationella hälsoregister. Forskarna jämförde risken för akut aortasjukdom efter drygt 360 000 behandlingsepisoder med kinolonantibiotika med motsvarande risk hos en lika stor jämförelsegrupp som behandlats med amoxicillin, en annan typ av antibiotika.
Resultaten visar en koppling mellan behandling med antibiotika av kinolontyp och en 66 procents förhöjd risk för aortaaneurysm eller aortodissektion. Detta motsvarade en absolut skillnad på 82 fall per 1 miljon behandlingsepisoder med kinoloner.
Den aktuella studien är en observationsstudie och kan därmed inte bevisa ett orsakssamband. Genom sin storlek och metodologiska utformning ger den dock de mest tillförlitliga resultaten hittills, enligt Björn Pasternak, forskare vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet, som har lett studien.
– Trots att den absoluta riskökningen var relativt liten bör dessa fynd tolkas i ljuset av hur utbredd användningen av kinoloner är. Målet med den här forskningen är att bidra till bästa möjliga beslutsunderlag inom vården.