23948sdkhjf

Forskare hittar en ny klass antibiotika

Kan bli ett genombrott mot resistenta bakterier.

Antibiotikan är lovande på två sätt: dess ursprung och sättet den dödar bakterier på. Båda ger, enligt forskarna hopp om att den kan bli effektiv för att behandla resistenta, svårbehandlade infektioner. Substanserna, Odilorhabdiner, ODL, produceras av symbiotiska bakterier som finns i jordlevande nematoder. De koloniserar insekter för föda och dödar insekterna. I processen utsöndrar de antibiotikan för att hålla konkurrenter borta.

Forskarlaget från franska bioteknikbolaget Nosopharm har screenat 80 stammar av bakterien och isolerat de aktiva ämnena, tittat på kemisk struktur och tagit fram mer potenta varianter/derivat.

Studien som publiceras i tidskriften Molecular cell, beskriver den nya antibiotikan och, för första gången, hur den fungerar.

Det visar sig att substanserna angriper ribosomen, som andra effektiva antibiokum, men binder till ett helt nytt ställe på ribosomen. Effekten blir att ribosomen inte längre kan läsa av mRNA korrekt och gör misstag när den bygger nya proteiner. Det leder till att cellen fylls med felaktiga proteiner och cellen dör.

– Den bakteriedödande mekanismen hos ODL och det faktum att substanserna binder till en tidigare okänd plats på ribosomen är starka tecken på att de har potential att behandla infektioner som inte svarar på annan behandling, säger Alexander Mankin, chef för Centrum för biomolekylära vetenskaper vid University of Illinois, Chicago college of pharmacy i ett pressmeddelande.

– Vi fann att ODL-substanser botade möss infekterade med flera patogener, både Gram-negativa och Gram-positiva och karbapenemresistenta Enterobakterier, kommenterar Maxime Gualtieri, medförfattare och forskningschef vid Nosopharm.

En lång rad forskare med olika expertområden har deltagit och samarbetat med industrin i projektet, vilket forskarna lyfter fram som en viktig framgångsfaktor i arbetet. Bland de forskare som deltagit i studien finns också Carina Vingsbo Lundberg från Statens Serum Institut i Köpenhamn och Douglas Huseby och Diarmaid Hughes från Uppsala universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078