23948sdkhjf

Primärvården kan bli bättre på att hitta misstänkt cancer

Betydligt fler misstänkta cancerfall än i dag kan identifieras tidigt inom primärvården. Det visar en ny avhandling.

Misstänkta fall kan hittas dels utifrån symptom, men också genom patienternas besöksstatistik på vårdcentralen.

– När patienter börjar söka mer frekvent, från att tidigare kanske bara kommit för att kontrollera sitt blodtryck, då kan det vara ett tecken på att något annat är fel, även om symptomen initialt kan tolkas som godartade, säger Marcela Ewing, doktorand vid institutionen för medicin och specialistläkare inom allmänmedicin och onkologi, i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Hennes avhandling bygger på uppgifter från vuxna patienter som sökte i primärvården i Västra Götalandsregionen och diagnosticerades med någon av våra vanligaste cancersjukdomar. Gruppen jämfördes med kontrollpatienter vid samma vårdcentraler, som inte hade någon konstaterad cancer.

Flertalet av patienterna sökte för olika besvär inom primärvården året innan de fick sin cancerdiagnos, men för över hälften av dem krävdes fyra eller fler läkarbesök på vårdcentralen innan diagnosen ställdes. En betydande andel av dessa patienter sökte redan de två första gångerna med symtom som visade sig vara associerade med cancer, men de behövde alltså besöka primärvårdsläkare minst två gånger till.

– Det är svårt med cancer och cancerdiagnos, och det är något väldigt ovanligt i en allmänläkares vardag. På ett år kanske en allmänläkare bara diagnosticerar fyra-fem fall. Men man kan öka lyhördheten och oftare fråga sig om det är cancer eller inte, speciellt om patienten kommer många gånger, säger Marcela Ewing.

Av de sju cancersjukdomarna som Marcela Ewing undersökte, stack tjock- och ändtarmscancer ut, då dess symptom extra starkt kunne förknippas med en tidig sjukdom.

– Vad vi har visat är att det är själva kombinationen av symptom som är viktig, även om de inte uppträder precis samtidigt, och det måste uppmärksammas. Kan vi hitta cancer tidigare påverkas patienternas prognos till det bättre, och det krävs mindre resurser från samhällets sida, säger Marcela Ewing.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078