23948sdkhjf

Han ska inrätta myndigheten för etikprövning

Rådman Johan Modin ska inrätta nya Etikprövningsmyndigheten i Uppsala.

Under hösten 2017 föreslog regeringen att en ny myndighet för etikprövning ska inrättas. Förslaget innebär att de regionala etikprövningsnämnderna avvecklas och att etikprövningen istället hanteras centralt av en ny myndighet, Etikprövningsmyndigheten.

Idag meddelar regeringen genom statsrådet Helene Hellmark Knutsson att det det blir Johan Modin som får i uppdrag att inrätta den nya myndigheten vars säte ska vara Uppsala.

Johan Modin är rådman vid Uppsala tingsrätt och är också verksam inom Regionala etikprövningsnämnden som ordförande för nämndledningen och som ordförande i en av de medicinska avdelningarna i Uppsala.

All forskning som innebär fysiska ingrepp på människor måste ha godkänts vid en etikprövning. I dag finns sex självständiga regionala etikprövningsnämnder i landet, men för att öka effektiviteten och få en mer enhetlig tillämpning kom i höstas förslaget på en ny central myndighet för etikprövning av forskning på människor.

Utredaren Johan Modin ska bland annat bemanna den nya myndigheten, lämna förslag till instruktion och regleringsbrev och vidta de åtgärder som krävs för att myndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2019.

– All forskning som avser bland annat fysiska ingrepp på människor måste ha godkänts vid en etikprövning. Etikprövningen i sin tur måste vara enhetlig, så att människor som ställer upp för forskningen kan känna sig trygga. Därför vill vi samla etikprövningen inom en enda myndighet, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande,

Enligt höstens propositionen till riksdagen ska etikprövningen även i fortsättningen ske på flera platser i landet. Regeringen bedömer att ärendena bör fördelas slumpmässigt mellan de avdelningar som ligger utanför regionen där forskningen ska bedrivas. Då minskar jävssituationerna och dessutom kan ärendena då fördelas jämnt så att alla avdelningar får samma arbetsbörda. På så sätt kan resurserna utnyttjas mer effektivt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094