Nytt sätt att rapportera biverkningar
Läkemedelsverket har tillsammans med Sveriges kommuner och landsting och Inera tagit fram en nationell tjänst som ska underlätta hälso- och sjukvårdens biverkningsrapportering. Nu inleds en pilotperiod där Region Uppsala ska testa tjänsten.
– Eftersom tjänsten kopplar till sjukvårdens journalsystem förenklar den hälso- och sjukvårdens biverkningsrapportering. Detta hoppas vi ska innebära bättre kvalitet och ett ökat antal biverkningsrapporteringar från sjukvården, säger Ebba Hallberg, Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
En välfungerande biverkningsrapportering är av stor betydelse och en viktig del i den kontinuerliga säkerhetsövervakningen av godkända läkemedel i praktisk användning i hälso- och sjukvården. När ett läkemedel når marknaden är de vanligaste biverkningarna kända men när nya och större patientgrupper tillkommer och effekterna av långtidsanvändning syns kan biverkningar som inte registrerats i kliniska prövningar tillkomma. En effektiv rapportering av biverkningar är därför av största vikt.
Idag tar Läkemedelsverket emot cirka 7 000 biverkningsrapporter per år från hälso- och sjukvården.
Efter pilotperioden kommer samtliga regioner och landsting att få möjlighet att ansluta sig till tjänsten. Nationell implementering beräknas kunna starta i början av år 2019.
I Sverige har systemet för spontanrapportering av biverkningar funnits sedan 1965 och sedan 2008 har konsumenter av läkemedel haft möjlighet att rapportera misstänkta biverkningar.