23948sdkhjf

Färre äldre får olämpliga läkemedel

Andelen gamla som får skadliga läkemedel har halverats sedan 2010 men många multimedicineras fortfarande.

År 2010 lanserade Apoteket, SPF Seniorerna och PRO projektet Koll på läkemedel med syftet att förbättra läkemedelsbehandlingen av äldre. Ett av målen var att halvera andelen personer över 80 år som får olämpliga läkemedel utskrivna från det årets nivå – 32 procent. År 2017 uppnåddes målet, då siffran landade på 15,2 procent.

Med olämpliga läkemedel menas substanser som inte passar vid behandling av äldre patienter då de för med sig en hög risk för biverkningar. Denna förteckning har tagits fram av Socialstyrelsen. Alla de olämpliga läkemedlen kan hittas i den så kallade Okloka listan på kollpalakemedel.se

Nu har alltså målet nåtts att halvera andelen äldre som får sådana läkemedel.

– Detta är oerhört glädjande, och visar att det är långsiktigt möjligt att förändra läkemedelsbehandlingen av äldre. Många äldre har fått en bättre läkemedelsbehandling, men variationerna mellan landets kommuner och landsting är fortfarande stora, varför arbetet måste fortsätta, säger Apotekets Lars-Åke Söderlund, styrgruppsordförande i Koll på läkemedel.

Flest olämpliga läkemedel skrivs ut i Överkalix (27 procent) medan Trosa står för lägst siffra (7,9 procent). Samtliga kommuner visar dock en nedåtgående trend sedan 2010, då Koll på läkemedel började redovisa statistiken.

– De förbättringar som uppnåtts under åren gör Koll på läkemedel, tillsammans med vårdens insatser, till en av de mer framgångsrika på bättre läkemedelsbehandling för äldre. Nu går vi vidare för att sjukvårdshuvudmännen ska arbeta systematiskt och målmedvetet för bättre läkemedelsbehandling. Inte minst genom att se till att regelbundna läkemedelsgenomgångar genomförs, säger Gösta Bucht, sakkunnig i vård och omsorg, SPF Seniorerna.

Många multimedicineras

Ett annat mål med Koll på läkemedel är att även halvera multimedicineringen av äldre, det vill säga personer över 80 år som får tio eller fler receptbelagda läkemedel under ett år. Detta har inte lyckats utan siffran ökar fortfarande svagt, även om vissa kommuner har gjort framsteg. År 2017 låg andelen på 47,6 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079