23948sdkhjf

Inte bättre – bara dyrare

Höftproteser med mineralbeläggning håller inte längre än de utan. Det visar en registerstudie gjord vid Akademiska sjukhuset.

Sedan ett par decennier har höftproteser med en speciell mineralbeläggning vunnit terräng inom sjukvården eftersom de ansetts fästa bättre i skelettet. En nordisk registerstudie, ledd av forskare vid Akademiska sjukhuset, visar nu att ytbehandlade proteser inte håller längre än icke-behandlade.

– Tidigare har det varit ovisst om ytbehandling av höftproteser med mineralbeläggning, hydroxyapatit, förbättrar beninväxten och hållfastheten. Våra resultat visar att så inte är fallet. Att proteser som inte ytbehandlats sitter lika bra är faktiskt lite överraskade. För patienten innebär rätt val av implantat att man slipper opereras om. Dessutom är icke belagda proteser betydligt billigare, säger Stergios Lazarinis i ett pressmeddelanden, överläkare i ortopedi på Akademiska sjukhuset, som lett studien.

I studien har forskarna analyserat utfallet för 28 605 höftledsproteser registrerade i den nordiska databasen Nordic arthroplasty register association, NARA, under perioden 1995-2013. Man har jämfört hållbarheten för tre olika ledskålar, med eller utan ytbehandling med ett mineraliskt ämne, hydroxyapatit, så kallad HA-beläggning. Resultaten visade att skillnaden mellan ledskålar med respektive utan beläggning var försumbar. En uppföljning 13 år efter höftledsoperationen visade att 97,9 procent av patienterna som fått icke ytbehandlade proteser hade dessa kvar och inte behövde opereras om. Resultatet för dem som fått ytbehandlade proteser var 97,8 procent.

– Vår slutsats är att risken att ledskålar i höftproteser lossnar är lika stor för ytbehandlade implantat som icke ytbehandlade. Med andra ord bidrar inte ytbehandlingen till ökad stabilitet. Vi konstaterar också att infektionsrisken föreföll högre hos de patienter som fått ytbehandlade proteser, ett område som behöver utforskas vidare, framhåller Stergios Lazarinis.

I Sverige görs drygt 16 000 höftledsoperationer per år, varav 650 på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.163