23948sdkhjf

Större chanser med IVF

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Antalet förlossningar per behandling för in vitro-fertilisering, IVF, har ökat från 25 procent år 2011 till drygt 30 procent förra året. Det visar statistik från Livio Fertilitetscentrum, som genomför cirka 8 500 IVF-behandlingar per år i Sverige, Norge och på Island. Ännu större framgångar har man nått om man tittar på antalet graviditeter efter återförande av frysta embryon, som nästan fördubblats sedan år 2011.

Kliniken påpekar att siffrorna i landet i genomsnitt är något lägre men att det ändå är tydligt att utvecklingen går framåt. De pekar ut tre avgörande anledningar:

  • Bättre behandlingsmetoder. Förr återfördes embryon efter två till tre dagars odling men nu väntar man oftast till dag fem eller sex, då embryot nått blastocyst-stadiet.
  • Bättre frystekniker. Idag används en teknik kallad vitrifiering som innebär en mycket snabb nedfrysning av embryon. De fryses nu ned till -180 grader inom loppet av några sekunder.
  • Moderniserade labb. Ett exempel som kliniken lyfter fram är att man nu använder time-lapse-utrustning som gör att ett embryos utveckling kan följas via video istället för att man måste öppna upp inkubatorerna för att undersöka dem.

– Varje behandling är ofta krävande för patienten och därför är det en mycket glädjande utveckling att färre behandlingar krävs för att uppnå en graviditet. För oss på Livio innebär detta att resurser frigörs till forskning och utveckling inom spännande framtidsområden. Det kommer kunna hjälpa oss i vår strävan att förbättra graviditetsresultaten ytterligare. Färre behandlingar innebär för vår del också att vi nu kan förbereda oss på den nya patientgrupp som vi hoppas på att kunna ta emot när lagförslaget om moderniserade regler för assisterad befruktning går igenom i juni, säger Henrik Hernander, vd på Livio Fertilitetscentrum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068