23948sdkhjf

Big data ska lösa prostatacancer-frågor

Data från mer än 400 000 patienter i olika länder ska öka kunskapen om prostatacancer. Fem centrala frågor har identifierats. Det sker i det internationella Big Data-projektet Pioneer där Lunds universitet har en framträdande roll.

Det EU-finansierade projektet Pioneer samlar 32 partner från nio länder, och lanserades nyligen i Amsterdam. Från Sverige deltar bland andra Lunds universitet genom Anders Bjartell, professor i urologi och överläkare vid Skånes universitetssjukhus och Susan Evans Axelsson, biträdande laboratorieforskare i samma forskargrupp.

– Tack vare storlek och innehåll har Pioneer möjlighet att på ett nytt vis samla och utveckla forskningen och vården inom prostatacancer både i enskilda länder och över landsgränserna, berättar Anders Bjartell, som även är biträdande projektkoordinator för Pioneer.

Stora mängder kliniska patientdata och forskningsdata från flera länder länkas samman så att prostatacancerexpertis i Europa kan förbättra både diagnostik och behandling. Det ska bland annat ske genom att fylla kunskapsluckor när stora mängder data kombineras med avancerade metoder.

Länderna som är med i projektet:

Italien, Sverige, Finland, Tyskland, England, Israel, Frankrike, Nederländerna och Belgien.

Innan projektet startade fastställdes vilka som är de viktigaste frågorna att lösa inom prostatacancer. Online-intervjuer med ett stort antal prostatacancerspecialister samt patientföreträdare och life science-industri i hela världen har genomförts. Därefter enades de olika företrädarna om vilka som är de fem toppfrågorna inom prostatacancer:

  • Patientens genetiska profil – vilka är fördelarna med att bestämma den och koppla den till klinisk diagnostik och behandling?
  • Vilka samband finns mellan förekomsten av biverkningar och olika typer av behandlingar?
  • Hur utvecklas hälsan hos patienter med prostatacancer som ej är under behandling och hur påverkar parallella sjukdomar hälsan?
  • Vilka tumör- och patientvariabler bör man ta hänsyn till vid beslut om behandling?
  • Finns det fördelar med lokal tumörbehandling vid spridd prostatacancer?

Lunds universitet ska leda arbetet med att skapa tillgång till alla de databaser som ska kopplas samman och ge forskarna förutsättningarna att besvara frågorna ovan. En helt ny dataplattform i jätteformat ska skapas.

Över 50 kliniker och forskningsinstitut i olika länder med potentiellt intressanta data har identifierats och accepterat att bidra med patientuppgifter. Även flera stora läkemedelsbolag som gjort kliniska prövningar inom prostatacancer är med i projektet, bland annat Bayer, Janssen och Sanofi.

Det finns stora förhoppningar på den kliniska nytta som projektet kan bidra med:

– Överdiagnostiken vid användning av PSA-test är idag en av de mest diskuterade frågorna i samband med prostatacancer. Här kan Pioneer tillföra värdefull kunskap, bland annat genom att undersöka betydelsen av patientens genetiska profil, menar Susan Evans Axelsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11