23948sdkhjf

Snabbtester för droganalys ska bli säkrare

Drogtester måste bli bättre. Nu ses möjligheten till kvalitetssäkring och standarder över.

SIS, Swedish Standards Institute, har dragit igång ett standardiseringsarbete som ska höja kvaliteten på snabbtester för droganalys. Målet med att ta fram standarder och riktlinjer är att höja säkerhet, kvalitet och minska kostnader för användandet. Kvalitetsaspekten är viktigast, men också hur användare genomför och handlägger analyserna i vården och andra samhällsfunktioner är viktigt för en god patientsäkerhet och individens rättssäkerhet.

– Resultaten från snabbtester kan ha stor inverkan på den enskilda individen eftersom det handlar om tester som görs inom och vid företagshälsovården, skolan, polisen, beroendemottagningar, psykiatrin och även i akutvården, säger Lena Morgan, projektledare och leg. biomedicinsk analytiker på SIS.

I dag utförs drogtester i många olika verksamheter och sammanhang med hjälp av snabbtester för saliv och urin. Dessa är av varierande kvalitet och utförande. De används också ofta av personal som vare sig har validerad kunskap eller utbildning för ett korrekt användande. Detta sammantaget gör att de resultat som erhålls från testerna är osäkra. Ofta omsätter testerna dessutom mycket pengar, både vid inköp och användning. För att vara bra bör testerna i största möjligaste mån vara samstämmiga med de resultat som uppnås vid en validerad laboratorieanalys.

– Man ska kunna lita på testresultat och på sättet prover utförs. Genom att skapa branschgemensamma standarder för snabbtester för droganalys blir det säkrare för individen, säger Lena Morgan.

Lars-Olov Sjöström från Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, är ordförande för standardiseringskommittén och leder tillsammans med SIS projektledning arbetet.

– Jag ser fram emot ett viktigt arbete och hoppas att Sverige kan bli en föregångare i att styra upp rutiner kring snabbtester för droganalys. Det är roligt att vi har fått till en sådan bred representation i kommittén med representanter från myndigheter, tillverkare och användare och det är fortfarande möjligt för andra att komma med i arbetet och påverka utgången, säger han.

Läs mer om: SIS
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062