Ska stärka läkemedelssäkerhet
I projektet kallat Proforma deltar, utöver forskare från Karolinska institutet, forskare och experter från universitet och tillsynsmyndigheter i Etiopien, Kenya, Tanzania och Rwanda samt några regionala och internationella intresseorganisationer inom läkemedelssäkerhet.
Tillgången till läkemedel och vacciner har på senare år ökat i många afrikanska länder, men systemen för att observera effekter av behandlingar och rapportera in biverkningar behöver utvecklas.
- Vårt huvudsakliga mål är att stärka den nationella infrastrukturen för läkemedelssäkerhet i våra afrikanska partnerländer. Det gäller utveckling av regelverk, rutiner för övervakning och inrapportering och utbildning av personal inom hälso- och sjukvården samt olika tillsynsmyndigheter, säger Eleni Aklillu, forskare vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska institutet och vetenskaplig koordinator för projektet i ett pressmeddelande.
Proforma, som drog igång i mars, beräknas pågå i fem år. I projektet ingår även att organisera utbildning på master- och doktorandnivå och bidra till kunskapsutbyte generellt mellan forskare och experter.
- Ökningen av antalet kliniska studier och olika former av massvaccinerings- och läkemedelsprogram i länder i Afrika understryker behovet av att stärka samverkan och infrastruktur när det gäller farmakovigilans. Ett viktigt verktyg är att förbättra samarbetet lokalt mellan universitet och tillsynsmyndigheter i de berörda länderna. Här har vi redan kommit långt under de få månader vi arbetat med projektet, kommenterar Eleni Aklillu.
PROFORMA Projektnamn: Pharmacovigilance infrastructure and post-marketing surveillance system capacity building for regional medicine regulatory harmonization in East Africa Anslag: Totalt 6 miljoner Euro, fördelat på fem år, varav cirka 3 miljoner Euro från Horizon2020/EDCTP. |
Övriga finansiärer är SIDA, Karolinska Institutet, Pharmacy and Poisons Board (Kenya), Muhimbili University of Health and Allied Sciences (Tanzania) och Tanzania Food and Drugs Authority.