”Guldår för cancerområdet”
Flera gånger per år görs nu genombrott och lyckade studier publiceras. Varje gång Susan Galbraith åker på cancerkonferenser världens över förundras hon över nya upptäckter och innovativa farmakologiska mekanismer som stoppar cancern. Under decennier tidigare hände väldigt lite.
– Under de senaste tio åren har vi gjort stora framsteg inom förståelsen av cancer. Nu skördar vi frukterna av den kunskapen med många nya substanser som når marknaden, säger Susan Galbraith.
Tidig upptäckt och sedan läkemedel som är exakt anpassad till patienten, till exakt den tumören. Det är så nära vi kommer en lösning på cancergåtan just nu, enligt Susan Galbraith, som är läkare i botten, men som valde att jobba inom industrin för att vara i frontlinjen på mänsklighetens kamp mot cancer.
– Vi har fortfarande utmaningar, det är många människor som inte får behandling i tid, men det är stora steg som forskningen tar just nu, säger Susan Galbraith.
Lungcancer är den form av cancer som dödar flest antal patienter, trots att den bara ligger på femte plats av cancerformerna i Sverige. Det är en svår cancer att behandla, men främsta orsaken till den höga dödligheten är enligt Susan Galbraith, att den upptäcks för sent. När tumörerna redan har spridits med metastaser till fler vitala organ. Den viktigaste pusselbiten för att få ner dödligheten är att hitta kostnadseffektiva och ofarliga sätt att diagnostisera cancer i lungorna. Och använda de som redan finns.
Med ett enkelt blodprov kan lungcancer upptäckas i plasman, det kallas ctDNA. Astrazeneca har samarbete med bland andra Roche för att utveckla diagnostiken, som en del av behandlingen.
– De flesta cancerdiagnoserna har en 20-30 år lång historia i kroppen. Det är oftast inte en mutation som orsakar cancer, utan det kan vara på sju ställen samtidigt. När sedan cancern upptäcks kan det ha skett många tusen mutationer.
Vid Uppsala health summits Care for cancer-möte i juni var Susan Galbraith inbjuden för att ge en visionär utblick över utmaningar och genombrott. Synen på kostnader är ett politiskt känsligt område, där hon lät flera power point-bilder förklara varför tidig upptäckt är kostnadseffektivt. Där användning av ctDNA var hennes huvudfokus. Hon har gått igenom studier och kan se att alla vinner på ökad användning av blodprov för att hitta tumörer i lungorna. Patienterna, de som betalar och de forskande läkemedelsbolagen. En win, win, win som hon kallar det.
– Att behandla med precisionsläkemedel även innan operation, som vi gör med bröstcancerpatienter, att vi redan då ser att det är rätt läkemedel för den specifika individen och tumören, har visat goda resultat och chansen för patienten att bli helt fri från sin sjukdom.
Måste patienten få livslång behandling efter det?
– Nej, det är sedan över. Med allt vad det innebär för samhälle och individ!
Flera länder utreder nu fördelarna med screening för lungcancer, vissa har redan infört möjligheten för riskgrupper att testa sig, på ett sätt som inte var försvarbart när röntgen var enda diagnosmetoden.
– Det händer fortfarande mycket. Inom några år hoppas jag att vi ska kunna hitta lungcancer i utandningsluften, säger Susan Galbraith.
Immunförsvarets betydelse för cancer är ju en av upptäckterna som skapat nya läkemedel, gör du något för att stärka ditt?
– Ha, ha, ja jag tar grekisk yoghurt och honung varje dag, men det är mest för att jag gillar det. Faktum är att forskning pågår hos oss på mikrobiota och hur bakterier skulle kunna användas som läkemedel. Det ska bli spännande att följa den utvecklingen!
FAKTA BLODPROV I CANCERDIAGNOSTIKEN
Ett enkelt blodprov är en vinst för alla enligt Galbright:
Patienter
• Tidigare diagnosmetod.
• Mindre skadlig testmetod.
• Tidigare bevis på om behandlingen fungerar.
Betalare
• Kostnadseffektiv testmetod.
• Kostnadseffektivt när sjukdom behandlas i tidigt stadium.
Industri
• Bättre beslutsunderlag i läkemedelsutvecklingen.
• Snabbare färdigställa kliniska tester.
• Får tillgång till mindre och snabbare studier på patienter tidigt i i sjukdomsutvecklingen.