30 miljoner till malariaforskning
– Det är just ett sådant generöst och långsiktigt stöd som ger oss möjlighet att ställa de stora frågorna i vår grundforskning och vi kan använda de tekniker som vi behöver för att få svar" säger Oliver Billker, professor i bioteknologi på Institutionen för molekylärbiologi och föreståndare på MIMS vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.
Oliver Billkers forskning går ut på att förstå malariaparasitens biologi bättre. Det är en förutsättning för att kunna utveckla nya terapistrategier mot malaria som dödar nästan en halv miljon människor varje år, de flesta barn.
Sjukdomen överförs av myggor och orsakas av parasiter som växer inuti de röda blodkropparna.
– Vi är ensamma om en ny forskningsstrategi som går ut på att studera alla parasitgener samtidigt för att hitta de som är viktigast för tillväxt och infektion. Bland dem försöker vi hitta målområden för nya terapier och vacciner som i högsta grad behövs för att förebygga sjukdomen och smittan, kommenterar Oliver Billker.
– Anslaget från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är ett kvitto på att han bedriver forskning av hög kvalitet, vilket visar att MIMS och Umeå universitet har gjort en bra rekrytering. Samtidigt ökar anslaget möjligheterna att förstå och råda bot på parasitsjukdomar, kommenterar Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.
Oliver Billker disputerade 1999 vid University of London och har forskat vid Max Planck Institute for Infection Biology i Berlin och vid Imperial College, London. 2007 blev han forskningsledare vid Wellcome Trust Sanger Institute i Cambridge och invaldes 2010 som medlem i Lister Institute of Preventive Medicine.