Bredare vaccin i 19 av 21 landsting
De influensavaccin som använts de senaste 40 åren har innehållit skydd mot tre virusstammar. Det finns dock sedan 15 år fyra typer av influensavirusstammar som smittar under en influensasäsong. Vilka stammar som ingår i vaccinet avgörs av WHO som varje år försöker förutsäga vilka influensavirus som kommer att dominera smittspridningen.
Förra säsongens influensa slog hårt och ovanligt många insjuknade, vissa trots vaccination. Ett skäl var att den virusstam som huvudsakligen smittade inte ingick i det influensavaccin som erbjöds av landstingen i Sverige. I år satsar dock 19 av 21 landsting och regioner på ett influensavaccin som skyddar mot alla fyra stammar, ett tetravalent vaccin, och som därför ger ett bredare skydd under influensasäsongen.
Landstingen i Värmland och Södermanland är dock bundna av en upphandling av det vaccin som skyddar mot tre stammar. Något som inte oroar smittskyddsläkare Ingemar Hallén, landstinget Värmland:
– Eftersom många svenskar under förra säsongen drabbades av B-stammen är det många som har god immunitet mot denna och risken är epidemiologiskt sett ganska låg att den ska bli utbredd även denna säsong. Baserat på denna bedömning tycker jag inte att det finns någon anledning för oss att riva upp ett giltigt avtal och köpa in ett bredare vaccin till högre kostnader.
Många landsting erbjuder influensavaccination till personer i riskgrupper till ett reducerat pris. I Värmland är det kostnadsfritt att vaccineras mot säsongsinfluensan om man tillhör en riskgrupp, men med det upphandlade preparatet. Vissa privata vaccinationscentraler kan ha köpt in både tri- och tetravalent vaccin och det går bra för privatpersoner att vända sig dit, i fall man trots allt vill vaccineras med det bredare vaccinet.
– Jag har fått den frågan från privatpersoner och då meddelat att det inte finns något som hindrar att man tar kontakt med en privat vaccinationsmottagning och på den vägen själv bekostar vaccination med det bredare vaccinet, säger Ingemar Hallén.
Influensavaccin är en effektiv åtgärd för att minska de skadliga effekterna av influensa, som försämring av underliggande sjukdomar, ökade antal dödsfall och reducera de stora kostnaderna för samhället som massjukskrivningar innebär. Även om det denna säsong inte var nödvändigt att köpa in tetravalent influensavaccin kan det se annorlunda ut i kommande upphandlingar:
– På sikt är det vettigt att köpa in det bredare vaccinet, men denna säsong tyckte vi inte att det var nödvändigt. Folkhälsomyndighetens budskap är att det viktiga är att personer som tillhör en riskgrupp vaccinerar sig, detta oavsett om det är med tri- eller tertavalent vaccin. Dessutom är ett av de två avdödade tetravalenta vaccinerna som finns ännu inte godkänt för barn och ungdomar vilket också spelade in i vårt beslut, förklarar Ingemar Hallén.