Medivir lägger ned mesta forskningen
Medivirs planer är att minska de aktiviteter som inte är kritiska för den kliniska utvecklingen av bolagets läkemedelskandidater för att få resurser att satsa på de kliniska studierna.
Nedläggningen av forskningen innebär att om de kliniska prövningarna misslyckas, läkemedlen inte når marknaden, finns ingenting kvar att satsa på.
Man har meddelat Arbetsförmedlingen ett varsel som berör ungefär 60 tjänster, främst inom preklinisk forskning och administration. Medivir kommer också att inleda förhandling med de fackliga företrädarna om konsekvenserna för personalen.
Neddragningarna beräknas kunna minska Medivirs årliga kostnadsbas, exklusive de kliniska projektkostnaderna, med cirka två tredjedelar. Man utforskar även strategiska alternativ för forskningsprojekten och forskningsorganisationen.
"Vår fokusering på den kliniska portföljen, tillsammans med kostnadsreduktionen inom preklinisk forskning, är nödvändiga steg för att vi optimalt ska kunna utveckla värdet i våra kliniska läkemedelsprojekt", säger Uli Hacksell, tf vd i Medivir i ett pressmeddelande.
Medivirs kliniska portfölj består idag av fyra projekt: remetinostat för kutant T-cellslymfom (fas II), birinapant i kombination med Keytruda för solida tumörer (fas I), MIV-818 för levercancer som nyligen gått in i klinisk fas I samt MIV-711, mot artros med lovande data från en nyligen avslutad fas IIa fortsättningsstudie.
Bolaget startades 1988 av fyra forskare med en forskningsportfölj som kom från Astras nedlagda HIV-forskning. Kärnan i bolaget var kompetensen kring polymeras- och proteashämmare.
Ett läkemedel mot herpes har nått marknaden.