Tarmfloran bidragande orsak till diabetes
I en ny studie som publiceras i tidskriften Cell, kan forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet visa att vår tarmflora spelar in i utvecklandet av diabetes typ två. Det sker genom att tarmfloran påverkar hur våra celler svarar på insulin.
I studien kopplas diabetes typ 2 till en annorlunda omsättning av aminosyran histidin, som vi får i oss via kosten. Ur histidinet bildas imidasolpropionat, som är det verksamma ämnet som försämrar cellernas förmåga att svara på insulin. Detta öppnar för att minska minska mängden bakterieproducerat imidasolpropionat och genom detta behandla patienter med diabetes typ 2.
– All typ 2-diabetes orsakas inte av detta ämne, men vår arbetshypotes är att det finns grupper av patienter som eventuellt skulle gynnas av att förändra sin kost eller förändra sin tarmflora, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin med fokus på tarmflorans roll vid metabolism, i ett pressmeddelande.
Hos tarmbakterier från diabetesfria personer fanns inte mekanismen som producerar imidasolpropionat när histidin tillsätts. Dessutom påverkade molekylen en signalväg som tidigare kopplats till ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar genom att direkt aktivera ett visst protein, p38gamma.
Enligt forskarna är det ovanligt att man lyckas hitta de bakomliggande mekanismerna i studier som kopplar tarmflora till olika sjukdomstillstånd.
– Våra fynd visar tydligt på hur viktigt samspelet mellan tarmfloran och dieten är för att förstå vår ämnesomsättning i hälsa och sjukdom. Resultatet visar också att tarmbakterier från olika individer kan leda till produktion av helt olika ämnen som kan ha vitt skilda funktioner i kroppen, säger Fredrik Bäckhed.