Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9
Genediteringssystemet CRISPR-Cas9 har väckt stor entusiasm inte minst inom området genterapi och förhoppningar om molekylära precisionsverktyg för att behandla och t o m bota genetiska sjukdomar.
Genom att studera immunsvar på CRISPR-Cas9 hos människa har forskare vid Charité – Universitätsmedizin Berlin hittat utbreddd innunitet mot Cas9-proteinet. Forskarna håller på att utveckla lösningar som ska möjliggöra säker användning av gensaxen i en rad kliniska tillämpningar.
Resultaten publiceras i Nature Medicine.
"Cas9-proteinet, med ursprung i Streptococcus-bakterier, bildar en integrerad del av CRISPR-Cas9-systemet. Eftersom infektioner orsakade av Streptococcus är vanliga hos människor var hypotesen att det finns ett immunologiskt "minne" av Cas9", förklarar forskningsledaren Michael Schmück-Henneresse i ett pressmeddelande.
T-celler (humana immunceller) som reagerar på Cas-proteiner hittades hos nästan alla testpersoner. Cas-molekyler från andra bakterier som stafylokocker eller mag-tarm-bakterier ger motsvarande immunreaktion - ett fenomen som kan bero på att de har liknande enzymer.
T-cellerna kan ge oönskade immunreaktioner vid genterapi och potentiellt försämra teknikens effektivitet.
Det betyder att celler som har modifierats in vitro inte ska injiceras i patienter som har aktivt CRISPR-Cas9.
"Vi har utvecklat ett test som gör att vi kan avgöra när en cellprodukt kan användas säker och bestämma risken för en immunreaktion" säger Dr. Schmück-Henneresse.
Men vissa genetiska sjukdomar orskar vävnadsdefekter som inte kan modifieras utanför kroppen. Nya lösningar måste hittas för att förebygga potentiellt farliga immunsvar på CRISPR-Cas9.
Tekniken har genomgått tidiga kliniska test och enligt forskarna är resultaten positiva.
Länk till abstract:
High prevalence of Streptococcus pyogenes Cas9-reactive T cells within the adult human population