23948sdkhjf

BIO Europe i Köpenhamn – 130 svenska life sciencebolag var på plats

Stort intresset att vara med på BIO Europe för svenska life sciencebolag som söker finansiering, utlicensiering eller partnerskap.

Att döma av det stora intresset är deltagande på BIO Europe en prioriterad aktivitet för svenska life sciencebolag som söker finansiering, utlicensiering eller partnerskap. Samtidigt ges möjlighet att få en uppdatering av vad som händer inom heta områden såsom immun-onkologi eller vad globala, politiska strömningar kan betyda för branschen.

BIO Europe, som i år anordnades i Köpenhamn 5-7 november, är en årligen återkommande partneringkonferens för mindre life sciencebolag, big pharma och investerare. Antal delegater var rekordhögt. Inte mindre en 4,230 registrerade deltagare från 60 länder deltog i aktiviteterna som liksom tidigare år omfattade partnering, ett konferensprogram byggt på olika teman, företagspresentationer och en omfattande utställning. Cirka 130 svenska bolag deltog framförallt med syftet att träffa internationella bolag genom partneringsystemet. I utställningen fanns The Nordics Life Science Pavilion, en gemensam satsning mellan SwedenBIO, SWE Life, Business Sweden, Innovation Norway, Oslo Cancer Cluster, Invest Stockholm och Göteborg Business Region. SwedenBIO passade också på att offentliggöra sin nya, internationella satsning som Life Science Sweden redan rapporterat om.

Vad betyder Brexit och ett eventuellt handelskrig för life science branschen?

Mike Ward från Scrip ledde en session där de möjliga effekterna av Brexit för life science industrin diskuterades. Sessionen handlade även om vad det pågående och kanske eskalerande handelskriget mellan Kina och USA kan betyda. Den övergripande frågan som ställdes var: Vilka kommer vinnarna och förlorarna att vara? Publiken var med och röstade om vilken betydelse de politiska skeendena kommer att få för branschen.

Först Brexit. Paneldeltagarna ombads vara konstruktiva och kommentera både potentiellt negativa och positiva effekter av Brexit för branschen. Panelens allmänna uppfattning var att många pharmabolag oroar sig över Brexit och förbereder sig efter bästa förmåga för vad som komma skall. Vid omröstningen verkade publiken hålla med om att Brexit för med sig mer negativa än positiva förändringar. Ett par röster i panelen lyfte dock även fram möjliga positiva effekter. Vid förändringar öppnas alltid nya möjligheter. Se bara vad som hände när AstraZeneca stängde ner i Lund. Nu, ett antal år senare är det fler anställda där än på AstraZeneca-tiden. Och om det finns någon tydlig vinnare så är det väl Amsterdam som nu får ta över den Europeiska Läkemedelsmyndigheten.

Resultatet från mellanårsvalet i USA är nu klart och även om demokraterna tog kongressen kommer man antagligen att ha svårt att påverka handelspolitiken nämnvärt. Kinesiska investeringar i USA-baserad bioteknik är omfattande och har ökat över tid. Om handelskriget med Kina eskalerar kan en konsekvens bli att kinesiska investeringar i USA-baserad bioteknik stoppas eller åtminstone försvåras. Kan det måhända finnas något positivt för Europa om detta skulle ske? Röster från panelen pekade på möjligheten att kinesiska pengar skulle kunna flöda in till europeiska bolag i stället, något som även publiken verkade hålla med om.

Myung L. Kim, Ph.D., med lång erfarenhet av affärer i Asien och vd för det nybildade sydkoreanska biotechföretaget Bilix, Co., LTD, som satt i publiken höll dock inte med om den analysen helt och hållet:

– Kinesiska investering i amerikansk bioteknik kommer inte nödvändigtvis att komma till Europa om möjligheter att investera i USA stängs ner. Men om exempelvis ett svenskt bolag redan har ett dotterbolag i USA och en tydlig amerikansk tillväxtstrategi, kan de vara intresserade. Det är den amerikanska marknaden som kinesiska investerare troligen anser vara mest intressant även fortsättningsvis.

Svenska life scienceföretag, åtminstone de bolag som redan har närvaro i USA eller en tydlig plan för den marknaden, bör kanske lyfta blicken mot Kina i större utsträckning.

Immun-onkologi växer kraftigt

Sessionen om immun-onkologi med Jutta Heix från Oslo Cancer Cluster som moderator var välbesökt. Alligator Bioscience vd Per Norlén satt i panelen. Jutta Heix inledde med att visa en bild på hur området har växt bara senaste året. Enligt en färsk rapport som publicerats i Nature Reviews Drug Discovery har antalet I-O targets ökat med 50% och är nu 417 och antalet företag och andra organisationer som har utveckling i klinisk fas har ökat med 42% till 655. Komplexiteten inom området har ökat dramatiskt och både mindre bolag och big pharma står inför nya typer av utmaningar när området växer med nya kombinationsbehandlingar.

Övriga sessioner handlade bland annat om så vitt skilda områden som läkemedel inom pediatriken, om trender inom ovanliga sjukdomar och särläkemedel, om hur artificiell intelligens kan påverka framtiden inom läkemedelsutveckling, om trender inom särläkemedel och om hur samarbeten mellan pharma och riskkapital påverkar industrin.

Bayer med ny vd för Skandinavien var ett av Big pharmabolagen

De flesta, globala läkemedelsbolag visade upp sig och var aktivt involverade med sina in-licensieringsteam i partneringen. Ett av de globala bolagen är Bayer som har en ny vd, Tomer Feffer, för det skandinaviska marknadsbolaget. Feffer började som vd så sent som i augusti men verkar redan ha skaffat sig en bra bild av hur Bayer vill utveckla verksamheten i Skandinavien.

– För oss på Bayer ser vi Sverige och Skandinavien som en av världens starkaste life science-regioner. Inte minst det faktum att vår radioterapiprodukt som avger alfa-partiklar togs fram i Oslo visar att regionen ligger in framkant när det gäller utveckling av nya behandlingar, menar Tomer Feffer.

– I Stockholm har vi även utvecklat ett fruktbart samarbete med Norrsken, en stiftelse som liksom vi, strävar efter att bidra med lösningar på globala utmaningar inom hälsa och nutrition.

Nästa konferens som arrangeras av samma arrangör är BIO Europe Spring i Wien, Österrike 25-27 mars.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062